W lutowym czasopiśmie "Journal of Urban Health" ukazała się praca, w której sprawdzono sposób znakowania wartością kaloryczną 200 posiłków typu fast food będących w menu 12 restauracji sieciowych Nowego Yorku.
Autorzy pracy zwrócili uwagę na kilka spraw. Ilość kalorii zamieszczana na posiłkach typu „maxi” oraz na posiłkach przeznaczonych dla większej ilości osób nie uwzględniała ilości kalorii w przeliczeniu na jedną osobę. Jako przykład można podać ilość kalorii „Kubełka z kurczakiem” od 3240–12360 kcal. W tym przypadku zabrakło jednak informacji, ile kawałków kurczaka jest w jednym kubełku oraz ile kawałków to jedna porcja. Inny przykład to kanapka w wersji maxi i jej kaloryczność wahająca się od 500 do 2080 kcal. Brak jednak wyjaśnienia z czego tak duża rozbieżność wynika.
Jest jednak pewne rozwiązanie. Jak proponuje dr Elizabeth Gross Cohn z Columbia University School of Nursing ilość kalorii poszczególnych potrwa można przedstawiać w następujący sposób: jajko z szynką/ bekonem/ kiełbasą -350/550/750 kcal co oznacza, że ilość kalorii różni się od rodzaju dodatku. Tak czytelny zapis ułatwia także dokonanie właściwego,” zdrowego” wyboru.