Kawior z soku malinowego oraz jajko sadzone o smaku kokosa i brzoskwini - to potrawy kuchni molekularnej, które można przyrządzić w nowoczesnym Zakładzie Żywienia Człowieka Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu.
We wtorek świętowano dziesięciolecie wydziału oraz otwarcie nowej siedziby Zakładu Żywienia Człowieka. "Nauki o żywieniu to jeden z najintensywniej rozwijających się kierunków naukowych. Zmienia się nasza wiedza i opinia o poszczególnych produktach." - powiedziała dziekan Wydziału Zdrowia Publicznego dr hab. Elżbieta Grochowska-Niedworok.
Uroczystościom towarzyszyły pokazy możliwości nowych pracowni i laboratoriów. Można było spróbować specjałów kuchni molekularnej. Niewykluczone bowiem, że już wkrótce "kuchnia molekularna" pojawi się wśród wykładanych na uczelni przedmiotów.