Dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo-ziołowym, marynowana perliczka z pieca, podana z gruszkami w miodzie, z rozmarynem i czarnym pieprzem, a na deser truskawki smażone z pomarańczami i rozmarynem… to tylko wybrane propozycje, zebrane w nowej na polskim rynku wydawniczym pozycji - „Europejskiej książce kucharskiej”. Edycja polska została wydana pod patronatem Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
„Europejska książka kucharska” łączy podstawową edukację dotyczącą czynników ryzyka chorób układu krążenia z przepisami na zdrowe potrawy, zebrane i rekomendowane przez 46 Towarzystw Kardiologicznych z całego świata: Europy, Azji, Ameryki Środkowej, Afryki Północnej.
Wydaniu publikacji przez zrzeszonych w Europejskim Towarzystwie Kardiologicznym (European Society of Cardiology) ekspertów kardiologów przyświecał cel: profilaktyka chorób układu krążenia.
Choroby układu krążenia to ciągle najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce; dotyczy to zarówno kobiet, jak i mężczyzn. - mówi prof. dr hab. med. Janina Stępińska, Prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego - Przestrzeganie zasad właściwego żywienia przekłada się na sukces w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Dlatego Polskie Towarzystwo Kardiologiczne prowadzi liczne działania edukacyjne na temat możliwości profilaktyki oraz zachęca do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze. Mamy nadzieję, że pomoże w tym polska edycja „Europejskiej książki kucharskiej”.
Książka została podzielona na 2 części: edukacyjną i kulinarną. Czytelnicy znajdą w niej przystępne wyjaśnienie, czym są choroby układu krążenia, cukrzyca czy zaburzenia lipidowe oraz praktyczne wskazówki dotyczące zdrowych składników i sposobów przygotowywania posiłków. Książka zawiera także tabelę wartości odżywczych prawie 250 produktów spożywczych oraz tabelę produktów z określonym indeksem glikemicznym. Tabela składników zaś umożliwia czytelnikowi przyrządzenie ulubionych potraw w zdrowszy sposób, poprzez proste dostosowanie proporcji „dobrych” i „złych” składników.
Główną część publikacji stanowi prawie 200 przepisów, dzięki którym wyruszamy w kulinarną podróż w towarzystwie światowej klasy kardiologów, diabetologów, ekspertów ds. żywienia oraz lokalnych mistrzów kuchni. Czytelnik może liczyć, że pasja jedzenia i gotowania nie zakończy się otyłością czy poważnym schorzeniem. Celem autorów było zachęcenie do zadbania o własne serce poprzez stosowanie zdrowej diety bez rezygnowania z przyjemności jedzenia.
„Europejska książka kucharska” to również możliwość poznania kuchni z różnych krajów. Pokazują je m.in. barwne fotografie, zawarte w wydanej albumowo książce.
Nie istnieje kuchnia europejska jako taka. – wyjaśnia Robert Sowa, mistrz kulinarny, który opracował przepisy kuchni polskiej – „Europejska książka kucharska” łączy podejście różnych kultur do kwestii odżywiania i kulinariów.
Książka dedykowana jest organizacji European Heart for Children - część dochodu ze sprzedaży wydania polskiego przeznaczona zostanie na fundację.
Autorami „Europejskiej książki kucharskiej” są prof. Roberto Ferrari i Claudia Florio. Redaktorami polskiego wydania są eksperci: prof. Janina Stępińska, prof. Władysław Grzeszczak, prof. Wiktor Szostak oraz Robert Sowa – mistrz sztuki gotowania.
Wypróbuj jeden z przepisów z „Europejskiej książki kucharskiej”:
- Dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo-ziołowym
- Koktajl z gruszek i mango
Więcej na stronie: www.europejskaksiazkakucharska.pl