Co roku w sezonie letnim obiekty produkcji i obrotu żywności znajdujące się w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy trasach turystycznych objęte są wzmożonym nadzorem Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych przy wsparciu pracowników Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. W województwie zachodniopomorskim jest przeszło 9000 punktów gastronomicznych, o 1000 więcej niż w ubiegłym roku.
- Dodatkowo w okresie letnim prowadzone są kontrole weekendowe i nocne w obiektach, które czynne są 24h. Tego typu kontrole mają na celu przede wszystkim zmianę zachowania i przekonania osób odpowiedzialnych za stan sanitarny o bezkarności związanej z brakiem nadzoru w dni wolne od pracy. Zgodnie z obowiązującym prawem żywnościowym to przedsiębiorca jest odpowiedzialny za jakość zdrowotną żywności wprowadzanej do obrotu - przypomina Magdalena Kapłan, rzecznik WSSE w Szczecinie.
Również przed rozpoczęciem sezonu inspektorzy sanitarni przeprowadzili kontrole obiektów gastronomicznych. W tym roku przed sezonem letnim skontrolowano blisko 1200 punktów żywnościowo-żywieniowych. Wydano ponad 120 decyzji administracyjnych, które dotyczyły głównie poprawy stanu sanitarno-technicznego. Wystawiono 86 mandatów na łączną kwotę 21 400 złotych.
W zeszłym roku podczas kontroli sezonowych inspektorzy sanitarni skontrolowali 3333 zakłady, przeprowadzając w nich 4349 kontroli sanitarnych. Wydano 270 decyzji w celu poprawy stanu technicznego. Zarządzenia decyzji dotyczyły przede wszystkim: doprowadzenia do właściwego stanu pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych i socjalnych, zapewnienie bieżącej ciepłej wody w pomieszczeniach produkcyjnych, zapewnienia właściwego postępowania z odpadami, w tym gastronomicznych a także poprawy stanu technicznego sprzętu i urządzeń wykorzystywanych w produkcji żywności. Na 500 osób odpowiedzialnych za nieprawidłowości w bieżącym stanie sanitarnym nałożono mandaty karne w łącznej kwocie 135 150 złotych.