×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Amerykanie zdefiniowali produkty bezglutenowe

PAP

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) stworzyła standard dla produktów określanych jako bezglutenowe.

Zgodnie z nowym standardem produkt bezglutenowy nie może zwierać więcej niż 20 części glutenu na milion. U większości osób chorych na celiakię spożycie takiego produktu nie spowoduje objawów choroby.

Na dostosowanie się do przepisów producenci żywności zasadniczo mają rok, jednak FDA wzywa ich do wcześniejszego spełnienia wymagań.

W USA na celiakię cierpi około 3 milionów osób. Na bezglutenową żywność wydają rocznie ponad 4 miliardy dolarów. Choć na opakowaniach często pojawia się informacja o zawartości pszenicy, w przypadku domieszki jęczmienia i żyta często jej brakuje.

Wprowadzenie standardu zaproponowano jeszcze za prezydentury George'a W. Busha, jednak konieczność dokładnej oceny spowodowała spore opóźnienie.

07.08.2013
Zobacz także
  • Dieta bezglutenowa
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta