×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dziecięca Akademia Sztuki Kulinarnej w SUM

PAP

Pasty do kanapek, sałatki i naleśniki uczyły się przyrządzać przedszkolaki w ramach Dziecięcej Akademii Sztuki Kulinarnej w Katedrze Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. W zajęciach w Zabrzu uczestniczyło ponad dwadzieścioro dzieci.

- Celem naszej akcji jest przekazanie dzieciom wiedzy na temat zasad prawidłowego żywienia. Skłoniły nas do tego m.in. alarmujące wyniki badań dotyczące otyłości wśród polskich dzieci. Według różnych badań i w zależności od wieku, problem dotyczy od kilkunastu do prawie 30% dzieci – powiedziała dietetyk dr Elżbieta Szczepańska z Zakładu Żywienia Człowieka ŚUM.

Wśród powszechnie popełnianych przez rodziców błędów w żywieniu dzieci wskazała przekarmianie i nadmiar słodyczy. - Jeśli chodzi o dzieci chodzące do przedszkola, to rodzice nie zawsze interesują się tym, co dziecko je w czasie tych ośmiu czy więcej godzin. Tymczasem to aż 75% dziennej puli kalorycznej – podkreśliła.

Kryzysowym momentem, w którym często pojawia się u dzieci nadwaga, jest wiek ok. 11 lat. - Rozpoczyna się wtedy młodzieńczy okres wzrostowy i zapotrzebowanie energetyczne organizmu znacznie rośnie. Dziecko w tym wieku ma już jednak z reguły własne kieszonkowe i wobec zmniejszonej kontroli rodziców może zaspokajać to zapotrzebowanie np. batonikami czy chipsami – powiedziała Szczepańska.

W Dziecięcej Akademii Sztuki Kulinarnej przedszkolaki pod okiem szefa kuchni wielu renomowanych restauracji w kraju i zagranicą, prezesa Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej Wiesława Ambrosa uczyły się przyrządzać pierwsze i drugie śniadania. Były to pasty do kanapek, kanapki na ciepło, sałatki warzywne i owocowe oraz naleśniki.

- Okazało się, że część dzieci zna smak tylko podstawowych owoców i warzyw, a tych mniej popularnych nigdy nawet nie kosztowało. To właśnie na naszych zajęciach dowiedziały się np., skąd się bierze dziura w ananasie z puszki – powiedziała Szczepańska.

- Wciągajmy dzieci do prac w kuchni, nie martwmy się tak o bałagan. Pamiętajmy, że zwłaszcza dla dzieci jedzenie powinno być atrakcyjnie podane – apelowała dietetyczka.

Zajęcia dziecięcej akademii trwają w Zabrzu od poniedziałku do czwartku. Ostatni dzień będzie poświęcony grom i zabawom edukacyjnym związanym ze zdrowym żywieniem.

26.09.2013
Zobacz także
  • Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym
  • Żywienie dzieci i młodzieży – podstawowe zasady
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta