Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Chirurgia bariatryczna

lek. Michał Pędziwiatr
Klinika Chirurgii Ogólnej, Naczyniowej i Endoskopowej Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie
Chirurgia bariatryczna

Chirurgia bariatryczna to dziedzina chirurgii ogólnej, której istotą jest modyfikacja przewodu pokarmowego chorego, ograniczająca przyjmowanie pokarmów i przyczyniająca się do utraty masy ciała u chorych z patologiczną otyłością.

Rodzaje zabiegów

Osiągnięcie tego celu możliwe jest poprzez:

  • zmniejszenie objętości żołądka (tzw. zabiegi restrykcyjne)
  • skrócenie długości przewodu pokarmowego, co ogranicza wchłanianie pokarmów (tzw. zabiegi wyłączające).

Osobną grupę stanowią zabiegi wykorzystujące obie z wyżej wymienionych właściwości.

Technika zabiegu operacyjnego

Operacje bariatryczne mogą być wykonywane techniką klasyczną (obecnie zdecydowanie rzadziej) lub laparoskopową.

Zabiegi laparoskopowe przeprowadza się z wykorzystaniem specjalnych narzędzi chirurgicznych. Wprowadza się je przez kilka niewielkich nacięć w powłokach brzusznych, a cała operacja wykonywana jest pod kontrolą obrazu z kamery, którą także umieszcza się w jamie brzusznej chorego. Dzięki temu nie ma konieczności wykonywania długiego cięcia w powłokach brzusznych.

Laparoskopia niesie ze sobą szereg zalet w porównaniu z chirurgia klasyczną. Należą do nich przede wszystkim: mniejsze ryzyko powikłań okołooperacyjnych, szybszy powrót do pełnej aktywności oraz mniejsza blizna pooperacyjna.

Data utworzenia: 28.10.2011
Chirurgia bariatrycznaOceń:
(1.00/5 z 1 ocen)

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.