×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Wiosenna jajecznica

mgr Paulina Jamrozik
Specjalista ds. żywienia


Fot. pixabay.com

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/2 średniej cebuli
  • 4 pomidory winogronowe
  • płaska łyżeczka masła
  • przyprawy: sól prowansalska, pieprz
  • pieczywo: 1/2 bułki lub 3 cienkie kromki bagietki

Przygotowanie

Umytą cebulę drobno posiekać, wrzucić na patelnię i dolać odrobinę wody.
Dusić aż cebula delikatnie zmięknie, a następnie dodać łyżeczkę masła.
Przyprawić solą prowansalską i pieprzem. Dodać jajka, doprawić do smaku.
Pokroić pomidorki na ćwiartki i dodać do gotowej jajecznicy. Można udekorować szczypiorkiem.
Zjeść z połową bułki lub z 3 kromeczkami bagietki. Gotowe!

Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
319 kcal 20 g 17 g 27 g 5 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »


Poznaj pozostałe przepisy na zdrowe śniadanie

14.06.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta