×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dietetyczny hamburger

mgr Paulina Jamrozik
Specjalista ds. żywienia


Fot. pixabay.com

Składniki

  • 1/2 piersi kurczaka lub indyka
  • przyprawy: papryka, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • 2 liście sałaty zielonej
  • 1 średni pomidor
  • 1 mały ogórek kiszony
  • 4 plastry ogórka zielonego
  • sos czosnkowy: 100 g jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, pieprz
  • bułka pełnoziarnista

Przygotowanie

Umytą pierś kurczaka lub indyka rozbić i przyprawić. Grillować lub piec w piekarniku w folii aluminiowej. Na bułkę pełnoziarnistą nasączoną sosem czosnkowym nałożyć warzywa oraz grillowanego kurczaka i zalać sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy: do jogurtu naturalnego 2% dodać rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawić pieprzem do smaku. Gotowe!

Wartość odżywcza 1 hamburgera
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
316 kcal 22 g 4 g 52 g 5,5 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

19.03.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta