Fot. pixabay.com
Składniki
- 15 dkg makaronu razowego (albo zwykłego makaronu ugotowanego al dente) tagliatelle (można wykorzystać również inne rodzaje makaronu, np. kokardki)
- 80 g filetu z łososia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżka masła lub miękkiej margaryny
- 1 płaska łyżka parmezanu tartego
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Filet z łososia umyć, ugotować w bulionie warzywnym, ostudzić, a następnie pokroić na kawałki. Makaron ugotować al dente i dokładnie odsączyć.
Bulion warzywny wymieszać w rondlu z jogurtem, gotować 5 minut. Sos przyprawić do smaku szczyptą solą (jeśli to konieczne), pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodać łososia i masło (lub miękką margarynę). Wymieszać, krótko podgrzać, ale nie gotować.
Makaron zalać przygotowanym sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
425 kcal | 26 g | 20 g | 37 g | 1,5 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »