×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Tagliatelle z łososiem w sosie jogurtowym


Fot. pixabay.com

Składniki

  • 15 dkg makaronu razowego (albo zwykłego makaronu ugotowanego al dente) tagliatelle (można wykorzystać również inne rodzaje makaronu, np. kokardki)
  • 80 g filetu z łososia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżka masła lub miękkiej margaryny
  • 1 płaska łyżka parmezanu tartego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Filet z łososia umyć, ugotować w bulionie warzywnym, ostudzić, a następnie pokroić na kawałki. Makaron ugotować al dente i dokładnie odsączyć.

Bulion warzywny wymieszać w rondlu z jogurtem, gotować 5 minut. Sos przyprawić do smaku szczyptą solą (jeśli to konieczne), pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodać łososia i masło (lub miękką margarynę). Wymieszać, krótko podgrzać, ale nie gotować.

Makaron zalać przygotowanym sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
425 kcal 26 g 20 g 37 g 1,5 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

19.03.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta