Składniki
Na 1 porcję:
- 1 bulwa kopru włoskiego (ok. 130g)
- 1/2 piersi z kurczaka pokrojonej na cienkie paseczki (100g)
- 1 cytryna (ok. 100g)
- 1 pomidor (ok. 130g)
- kilka czarnych oliwek
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- sól i pieprz
Przygotowanie
Rozpoczynamy od usmażenia kurczaka na oliwie z oliwek. Po paru minutach wyciskamy na patelnię sok z jednej cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy kurczak jest zarumieniony, a sok z cytryny się zredukował, możemy zdjąć patelnię z ognia.
Pomidory kroimy na drobne kawałki, koper włoski i oliwki na cienkie plasterki. Dodajemy do warzyw kurczaka, sok z połowy cytryny, doprawiamy całość solą i pieprzem. Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
400 kcal | 28 g | 19 g | 40 g | 15 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »