Składniki
- 2 jajka
- 4 łyżki otrębów pszennych
- 3 plasterki chudej wędliny (np. szynka z indyka albo piersi kurczaka), ok. 60g
- cebula
- szczypiorek (4 łyżki)
- zioła (suszone lub świeże)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Wędlinę zasmażamy na suchej patelni z posiekaną cebulką. Odkładamy. Jajka mieszamy z otrębami i szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wlewamy masę jajeczno-otrębową. Jak brzegi zaczną tężeć, wrzucamy wędlinę z cebulą, zioła i szczypiorek. Przykrywamy i zapiekamy na malutkim ogniu.
Gdy pacek zacznie swobodnie przesuwać się po patelni, przewracamy go na drugą stronę - wędliną do dołu i znów czekamy aż zacznie przesuwać się po patelni. Zapiekanie z każdej strony to zaledwie kilka minut.
Omleta możemy podać z przygotowanym samodzielnie sosem pomidorowym lub jogurtowym a zamiast szynki wybrać warzywa, np. paprykę i cukinię.
Wartość odżywcza całego omleta | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
400 kcal | 32 g | 26 g | 19 g | 9 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »
Poznaj pozostałe przepisy na zdrowe śniadanie
- Wiosenna jajecznica
- Bułka ze szpinakiem i cielęciną
- Grahamka z serkiem wiejskim
- Musli z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami
- Płatki owsiane z jabłkiem i bakaliami
- Orkiszowe racuszki z maślanką i owocami
- Szparagi pod pierzynką
- Kasza jaglana z orzechami i jabłkiem (przepis bezglutenowy)
- Muesli wg Sandry Cabot (przepis bezglutenowy)
- Pasta z serka tofu (przepis bezglutenowy)
- Pasta z czerwonej soczewicy (przepis bezglutenowy)
- Masło Greków (przepis bezglutenowy)
- Ricotta z rzodkiewką i szczypiorkiem