Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Cukinia nadziewana na sposób śródziemnomorski


Fot. pixabay.com

Składniki (na 6–12 porcji)

  • 6 średnich cukinii, przekrojonych na pół
  • 1/3 filiżanki oliwy z oliwek, dodawana w częściach
  • 1 średnia cebula pokrojona w grube kawałki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 średni kabaczek pokrojony na grube kawałki
  • Około 250g sera feta (pokruszonego)
  • 2 filiżanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • 1/4 filiżanki świeżej pietruszki, drobno posiekanej

Przygotowanie

  • Nagrzej piekarnik do około 250°C.
  • Używając łyżeczki wydrąż środek cukinii, tak by boki miały około 1 cm grubości. Wydrążone wnętrze cukinii pokrój i zachowaj.
  • Skrop wnętrze cukinii oliwą z oliwek i piecz w piekarniku około 15 minut obrócone wydrążaną częścią do dołu. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
  • W międzyczasie rozgrzej na patelni, na średnim ogniu, 1/4 filiżanki oliwy. Dodaj cebulę, sól, pieprz. Podsmażaj około 3-5 minut aż cebula się lekko zrumieni.
  • Dodaj resztki cukinii wydrążone ze środka i podsmażaj około 10 minut aż odparuje cała woda.
  • Zdejmij gotowy farsz z ognia i poczekaj aż ostygnie. Połącz z serem feta, pomidorami i pietruszką.
  • Przełóż cukinie wypełnione farszem do naczynia przystosowanego do zapiekania.
  • Zapiekaj w piekarniku około 20 minut aż góra lekko się zrumieni.
  • Podawaj zaraz po zapieczeniu.

Wartość odżywcza 1 porcji (połówki cukinii)
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
123 kcal 7 g 8 g 9,5 g 3 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

Poznaj inne przepisy na dania z cukinii

14.06.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta