Fot. pixabay.com
Składniki (na ok. 10 osób)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, mocno roztarte
- 1 łyżeczka liści tymianku
- 1 liść laurowy
- 8 małych cukinii, drobno pokrojonych, plus długie plastry cukinii do dekoracji
- sól
- 3 filiżanki wody
- 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
- 2 filiżanki lodu
- Świeżo zmielony pieprz
- 2 filiżanki rukoli
Przygotowanie
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Podsmażaj 8 minut.
- Dodaj liście tymianku, liść laurowy i podsmażaj ok. 1 min. Dodaj cukinię, posyp solą i podsmażaj 10 min., od czasu do czasu mieszając.
- Teraz dodaj wodę i doprowadź wszystko do wrzenia. Patelnie usuń z ognia, wyjmij liść laurowy i dodaj posiekana bazylię.
- Następnie przenieś wszystko do blendera i zmiksuj tak, aby powstał krem. Przelej wszystko do dużej miski i dodaj lodu. Wstaw tak przygotowaną zupę do lodówki na 3 godziny.
- Przed podaniem przelej do małych miseczek, posyp pieprzem, ozdób liśćmi rukoli i dodaj kilka kropli oliwy.
Wartość odżywcza 1 porcji | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
75 kcal | 4 g | 3 g | 12 g | 3,5 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »