×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Rukola - właściwości

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Rukola to roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. Jej charakterystyczny smak pozwala na wszechstronne wykorzystanie w kuchni. Roślina ta jest także źródłem związków zwanych glukozynolanami, wykazujących właściwości przeciwnowotworowe


Fot. Boryslav Shoot/ pexels.com

Rukola, a dokładnie rokietta siewna należy to gatunku roślin z rodziny kapustowatych. Jej naturalne stanowiska występują w basenie Morza Śródziemnego. Roślina ta charakteryzuje się podłużnymi zielonymi liśćmi. Jej smak jest lekko ostry i gorzkawy, niektórzy wyczuwają także nuty orzechowe.

Rukola - wartość odżywcza

Rukola, podobnie jak inne warzywa, charakteryzuje się małą wartością energetyczną. Wśród związków o właściwościach antyoksydacyjnych, na uwagę zasługuje duża zawartość β-karotenu. Rukola jest także dobrym źródłem składników mineralnych, takich jak: potas, wapń i magnez.

Zawartość poszczególnych witamin i składników mineralnych zamieszczono w tabeli poniżej.

Tabela. Wartość odżywcza 100 g rukoli
wartość energetyczna (kcal) 25
białko (g) 2,58
tłuszcz ogółem (g) 0,66
węglowodany ogółem (g) 3,65
błonnik pokarmowy (g) 1,6
witamina B1 (mg) 0,044
witamina B2 (mg) 0,086
witamina B3 (mg) 0,305
witamina B6 (mg) 0,073
witamina C (mg) 15
β-karoten (µg) 1420
witamina A (µg) 119
witamina E (mg) 0,43
sód (mg) 27
potas (mg) 369
wapń (mg) 160
fosfor (mg) 52
żelazo (mg) 1,46
magnez (mg) 47
cynk (mg) 0,47
Źródło: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169387/nutrients

Rukola - źródło glukozynolanów

Warzywa kapustne, do których zalicza się rukolę, zawierają związki biologicznie czynne zwane glukozynolanami. Badania epidemiologiczne oraz doświadczalne przeprowadzone na modelu zwierzęcym wykazały, że spożycie ich pochodnych, zwanych izotiocyjanianami, odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.

Dodatkowo glukozynolany chronią organizm przed nadmiernymi ilościami reaktywnych form tlenu, zapobiegając jednocześnie niekorzystnemu zjawisku, zwanemu stresem oksydacyjnym. Ponadto glukozynolany wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Kto nie powinien spożywać rukoli

Rukola to roślina charakteryzująca się dużą zawartością witaminy K, a jej nadmierne ilości mogą być przeciwwskazane w diecie osób przyjmujących doustne leki przeciwkrzepliwe (acenokumarol, warfaryna). Podkreśla się, aby w tej grupie chorych, dieta dostarczała względnie stałych ilości pokarmów zawierających witaminę K.

Rukola - wykorzystanie w kuchni

Rukola może mieć wszechstronne wykorzystanie. Można ją podawać na surowo, w formie sałatek, ale nadaje się ona także do krótkotrwałego podsmażenia, np. na oliwie lub oleju rzepakowym.

Z uwagi na swój charakterystyczny smak, może być dodatkiem do różnego rodzaju past kanapkowych oraz koktajli warzywnych lub warzywno-owocowych.

Jako roślina charakterystyczna dla basenu Morza Śródziemnego może być wykorzystana w daniach kuchni włoskiej, takich jak pizza czy makarony.

Pesto z rukoli i pestek dyni

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 25 g pestek dyni
  • 25 g tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 ml oliwy extra vergine (lub oleju rzepakowego)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Wymienione powyżej składniki należy zmiksować blenderem, tak aby powstały małe drobinki składników. Na koniec masę doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane pesto można wykorzystać do makaronu lub jako pastę do kanapek.

Piśmiennictwo

  1. Przybylska A., Mariańska A., Koba M.: Analiza zawartości tiocyjanianów w wybranych warzywach krzyżowych, (Cruciferae). Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2021; 54(4): 265-278, DOI:10.32383/bct/159162
  2. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/pesto-z-rukoli-i-pestek-dyni

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

29.11.2023
Wybrane treści dla Ciebie
  • 7 produktów żywnościowych wspomagających odporność
  • Stres oksydacyjny
  • Dieta a trądzik
  • Wolne rodniki (reaktywne formy tlenu)
  • Antyoksydanty – rola, podział i właściwości
  • Choroba krwotoczna noworodków
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta