Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Wegetarianizm a karmienie piersią

mgr Anna Durka
Iwona Żurek
Wegetarianizm a karmienie piersią
Fot. 123rf.com

Wiele kobiet preferuje tzw. alternatywne sposoby odżywiania. Jest wśród nich grupa mam stosujących dietę wegetariańską.

Specjaliści do spraw żywienia i lekarze są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji jest ważnym czynnikiem środowiskowym wpływającym na poprawny przebieg ciąży, a następnie wzrost i rozwój dziecka. Należy zatem odpowiedzieć na pytanie, czy stosowana przez Ciebie dieta wegetariańska może wpływać negatywnie na zdrowie i rozwój Twojego dziecka?

Zależy to od typu diety wegetariańskiej oraz od tego, jak dobrze umiesz bilansować składniki żywnościowe. Stosowanie diet wegetariańskich (zwłaszcza przez kobiety karmiące piersią) wzbudza wśród żywieniowców i lekarzy wiele kontrowersji. W okresie ciąży i laktacji możesz stosować dietę laktoowowegetariańską i semiwegetariańską, ponieważ tylko one umożliwiają prawidłowe zbilansowanie energii, składników pokarmowych, mineralnych i witamin. Musisz jednak bardzo dokładne dobiera składniki do przygotowania posiłków.

Nie powinnaś stosować diet bardziej restrykcyjnych, ponieważ doprowadzi to do niedoborów energii, składników pokarmowych, mineralnych i witamin. Ty i Twoje dziecko jesteście narażeni zwłaszcza na niedobory białka, żelaza, wapnia oraz witamin: D, B2 i B12. Z tego powodu nie zaleca się stosowania diet eliminacyjnych bez ścisłych wskazań medycznych oraz restrykcyjnych, alternatywnych sposobów żywienia, takich jak laktowegetarianizm, owowegetarianizm, weganizm, witarianizm czy frutarianizm.

Jeśli stosujesz dietę wegetariańską i karmisz piersią, powinnaś pozostawa pod opieką dietetyka i lekarza. Zareagują oni, jeśli konieczne okaże się suplementowanie diety składnikami odżywczymi (np. żelazem, jodem, cynkiem, witaminą B12 czy kwasem foliowym).

Jak prawidłowo zbilansować dietę wegetariańską w okresie laktacji

Zdaniem Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego wzrost i rozwój niemowląt karmionych mlekiem matek stosujących dietę wegetariańską jest prawidłowy pod warunkiem właściwego jej zbilansowania, czyli zastąpienia mięsa produktami mlecznymi, sojowymi oraz żółtkami jaj (tab. 1.).

Tabela 1. Przykłady zalecanych zamienników
zamiennik roślinny produkt pochodzenia zwierzęcego
nasiona roślin strączkowych
orzechy (laskowe, włoskie, nerkowce)
proteina sojowa
tofu twarde
nasiona słonecznika
pestki dyni
gluten
mięso (drobiowe, czerwone)
ryby, owoce morza
podroby
mleko ryżowe
mleko sojowe
mleko bananowe
mleko orzechowe
sok warzywny
sok owocowy
mleko (kozie, krowie)
jogurt z miękkiego tofu
śmietana sojowa
jogurt, śmietana
płatki drożdżowe
tofu miękkie
ser migdałowy
ser orzechowy
ser (kozi, krowi, owczy)
mąka ziemniaczana
mąka sojowa
tofu miękkie
nasiona sezamu
ziemniaki puree
jajka
masło sezamowe (Tahiti)
masło kukurydziane
masło orzechowe
masło z awokado
masło jaglane
oleje roślinne (oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany)
masło extra
lody z miękkiego tofu
lody sojowe
sorbety owocowe
lody

Jeśli stosujesz dietę laktoowowegetariańską, Twoje dziecko powinno przyjmować witaminy D i B12 (po uprzedniej konsultacji z dietetykiem i lekarzem). Konieczna jest również stała ocena zawartości wapnia, żelaza i cynku w diecie.

Pamiętaj, że nie wystarczy sam wybór odpowiedniego rodzaju diety – jeśli jesteś wegetarianką, powinnaś zmodyfikować swój dotychczasowy sposób żywienia, uwzględniając zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne w okresie karmienia piersią.

Potrzeby żywieniowe matki wegetarianki karmiącej piersią

Powinnaś zwrócić szczególną uwagę na wystarczającą podaż witaminy B12, jej niedobór może być bowiem przyczyną zaburzeń neurologicznych u Twojego dziecka. Niektóre produkty żywnościowe są wzbogacane w składniki odżywcze, np. kwasem foliowym wzbogacany jest chleb, makaron, ryż, mąka i inne produkty zbożowe, żelazem – produkty zbożowe, witaminą D – mleko i produkty mleczne o małej zawartości tłuszczu, jodem – sól (artykuł ten oznaczony jest jako „sól jodowana”, należy ją jednak spożywać w ograniczonej ilości).

Podczas komponowania posiłków wykorzystuj produkty nabiałowe, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy, oleje roślinne oraz warzywa i owoce.

Jak zdrowo jeść w okresie karmienia piersią, będąc na diecie wegetariańskiej?

Ogólnie rzecz biorąc, Twoja dzienna racja pokarmowa powinna zawierać:

  • 1–2 porcje ciemnych warzyw,
  • 4–5 porcji innych warzyw i owoców,
  • 3–4 porcje produktów sojowych,
  • 6 porcji produktów z pełnego ziarna,
  • 1–2 porcje orzechów, nasion i kiełków pszenicy.

W okresie karmienia piersią powinnaś wzbogacić dietę o:

  • 4 porcje produktów bogatych w witaminę B12,
  • produkty zawierające witaminę D (ekspozycja skóry na promienie słoneczne – 15 min dziennie – pobudzi syntezę witaminy D w organizmie),
  • 8 porcji pokarmów bogatych w wapń (1200–1500 mg),
  • pokarmy bogate w żelazo,
  • 1 łyżkę siemienia lnianego lub innych produktów bogatych w kwasy tłuszczowe ω-3.

Data utworzenia: 21.10.2013
Wegetarianizm a karmienie piersiąOceń:
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?