Witamina B12 jest syntetyzowana przez bakterie. Osoby na diecie wegańskiej (a także wegetariańskiej) mogą zapewnić organizmowi odpowiednią ilość tej witaminy, jedynie spożywając suplementy lub wzbogacone w nią produkty. W takiej formie witamina B12 występuje także w produktach zwierzęcych. Do produktów fortyfikowanych (wzbogacanych) w witaminę B12 powszechnie występujących na polskim rynku zalicza się napoje (tzw. mleka) roślinne.
Fot. mymieu/ pixabay.com
W przypadku sprzeciwu pacjenta wobec stosowania suplementacji farmakologicznej (co jednak w mojej praktyce klinicznej poradnictwa dietetycznego wegetarian zdarza się rzadko) można zaproponować regularne spożywanie produktów fortyfikowanych tą witaminą. Dawkę tych produktów trzeba dostosować do zapotrzebowania na ten składnik w zależności od płci i wieku (p. „Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja”, pod red. prof. dr. hab. n. med. Mirosława Jarosza).
Nieprzyswajalność roślinnych form witaminy B12
Trzeba też pamiętać, że roślinne formy witaminy B12 występujące w takich produktach, jak glony (spirulina, chlorella, wakame, nori, arame itd.), kiełki lucerny, miso, tempeh, kapusta kiszona lub grzyby, są dla organizmu ludzkiego nieprzyswajalne!Piśmiennictwo
Mahan L., Escott-Stump S.: Krause’s food and nutrition therapy. Saunders Elsevier, 2008Majchrzak D., Singer I., Männer M. i wsp.: B-vitamin status and concentrations of homocysteine in Austrian omnivores, vegetarians and vegans. Ann. Nutr. Metab., 2006; 50 (6): 485–491