Pytanie nadesłane do redakcji
Mam 16 lat i niedawno wykryto u mnie zespół Gilberta i moje pytanie jest następujące: czy mogę spożywać kofeinę z napojów kofeinowych, takich jak kawa i Yerba Mate przy tej dolegliwości, czy spożywanie kofeiny może mi zaszkodzić? Czy 200-250 mg kofeiny z tych napojów spożywanych co drugi dzień będzie dla mnie bezpieczne?
Odpowiedziała
dr n. med. Anna Mokrowiecka
specjalista chorób wewnętrznych
specjalista gastroenterolog
Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi
W zespole Gilberta pacjenci nie mają zwykle żadnych dolegliwości. Jedyną nieprawidłowością jest zwiększone stężenie bilirubiny we krwi, który zwykle nie powoduje zażółcenia skóry. Okresowo może się zwiększać, prowadząc do żółtaczki (żółte zabarwienie oczu i skóry), a czynnikami wywołującymi są: ciężki wysiłek fizyczny, spożycie alkoholu czy tłustego posiłku, przeziębienia i infekcje przebiegające z wysoką temperaturą, sytuacje stresowe, u kobiet także okres przedmiesiączkowy. Także dieta niskokaloryczna lub głodzenie mogą wywołać objawy. Podstawą jest utrzymywanie zrównoważonej diety, regularne spożywanie posiłków, unikanie pozostawania na czczo i pomijania posiłków, odwodnienia.
Często pacjenci pytają, czy konieczne jest odstawienia kawy, jednak wydaje się, że reakcja na kawę jest sprawą osobniczą - może być różna u różnych chorych. Nie u wszystkich osób z zespołem Gilberta wystąpią objawy.
W piśmiennictwie można znaleźć informację o konieczności ograniczenia spożycia kofeiny oraz nadmiernych ilości napojów, takich jak kawa, herbata i cola. Duże ilości napojów zawierających kofeinę mają działanie moczopędne i mogą prowadzić w niektórych sytuacjach do odwodnienia. Aby uniknąć odwodnienia, należy uzupełniać płyny. Jednak podane w opisie dawki wydają się duże. Przeciętna zawartość kofeiny w filiżance kawy to 60-80 mg. Zwykle osoby dorosłe spożywają dziennie do 200 mg kofeiny. Proponuję więc może zacząć od mniejszych dawek.