Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Orzechy włoskie związane z mniejszym ryzykiem depresji

Konsumpcja orzechów włoskich koreluje z mniejszą częstotliwością występowania objawów depresji u osób dorosłych – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „Nutrients”.


Fot. pixabay.com

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (USA) wykazali, że osoby spożywające orzechy włoskie osiągają o 26 proc. niższe wyniki, a osoby jedzące inne rodzaje orzechów o 8 proc. niższe wyniki w kwestionariuszu objawów depresji, niż osoby unikające tego typu produktów.

Badacze przeanalizowali dzienne spożycie orzechów oraz natężenie symptomów depresji, takich jak apatia, problemy ze snem, czy trudności z koncentracją, u 26 tys. dorosłych Amerykanów. Doszli do wniosku, że osoby konsumujące orzechy włoskie – przeciętnie 24 gramy dziennie – były bardziej aktywne, posiadały więcej energii, lepiej się koncentrowały i były bardziej optymistyczne.

„Orzechy włoskie badano wcześniej ze względu na ich rolę w utrzymaniu zdrowego układu krążenia i systemu poznawczego. Teraz wykazaliśmy ich związek z symptomami depresji. To kolejny powód, dla którego warto je włączać do planu żywieniowego” – komentuje koordynatorka badania, dr Lenore Arab.

Orzechy włoskie mogą być szczególnie korzystne dla kobiet, u których częściej diagnozuje się zaburzenia depresyjne.

O szczegółach badania można przeczytać na stronie: https://www.mdpi.com/2072-6643/11/2/275.

11.02.2019

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak pojechać do sanatorium?
    Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można skorzystać z sanatorium bez zakwaterowania?
  • Jak długo ważna jest recepta w 2020?
    Pacjent, który otrzymał receptę od lekarza, musi pamiętać, że nie jest ważna bezterminowo. Każda recepta ma ściśle określony czas, w którym można ją zrealizować. Dotyczy to zarówno recepty w formie „papierowej”, jak i tzw. e-recepty.