Zmiana sposobu odżywiania się na bardziej korzystny dla zdrowia, np. dostarczenie organizmowi większej ilości składników odżywczych lub ograniczenie spożycia tłuszczów, wiąże się z poprawą nastroju u osób z objawami depresji – czytamy na łamach „Psychosomatic Medicine”.
Fot. pixabay.com
Naukowcy z University of Manchester (W. Brytania), University of Western Sydney (Australia) i kilku innych ośrodków naukowych przeanalizowali wyniki 16 badań dotyczących wpływu diety na objawy depresji i lęku u prawie 46 tys. osób.
Doszli do wniosku, że jakakolwiek poprawa sposobu żywienia skutkuje złagodzeniem objawów depresji. Zarówno dieta odchudzająca, wzbogacająca o składniki odżywcze, czy ograniczająca ilość tłuszczów sprawia, że ludzie zyskują lepszy nastrój, choć nie ulega zmianie ich poziom lęku.
„To dobra wiadomość. Podobne efekty występujące po jakiejkolwiek poprawie żywienia sugerują, że wysoko specyficzne czy specjalistyczne diety nie są potrzebne przeciętnemu człowiekowi. Już proste zmiany mogą być równie korzystne dla zdrowia psychicznego” – komentuje dr Joseph Firth, jeden z autorów analizy.
Zdrowa dieta przynosi najlepsze efekty w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami. Ponadto sposób odżywiania się jest szczególnie ważny w przypadku kobiet, u których obserwuje się najwyraźniejsze zmiany w obrębie kondycji psychicznej.