Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Więcej warzyw i owoców w diecie to lepsze samopoczucie psychiczne

Zwiększając spożycie warzyw i owoców możemy poprawić swoje zadowolenie z życia – wnioskują naukowcy brytyjscy w analizie, którą publikuje pismo „Social Science & Medicine”.


Fot. pixabay.com

Autorzy pracy przypominają, że obecnie dobrze znany jest związek między dietą bogatą w warzywa i owoce a zdrowiem fizycznym. W badaniach udokumentowano na przykład, że obniża ona ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i niektórych nowotworów. Jednak jej oddziaływanie na zdrowie psychiczne jest mniej poznane.

Badacze z uniwersytetów w Leeds oraz w Yorku przeanalizowali dane zebrane wśród ponad 40 tys. mieszkańców Wielkiej Brytanii, uczestników długofalowego badania pt. UK Household Longitudinal Survey.

Okazało się, że wraz ze wzrostem ilości, a także częstości spożywanych warzyw i owoców, rosło dobre samopoczucie psychiczne badanych. Naukowcy podkreślają, że chodzi o subiektywnie ocenianą satysfakcję z życia, a nie zdrowie psychiczne.

Jak wyliczyli, zjadanie jednej dodatkowej porcji warzyw i owoców dziennie może mieć tak korzystny wpływ na samopoczucie psychiczne, jak osiem dodatkowych spacerów (po ok. 10 minut dziennie) w miesiącu.

W analizie wzięto pod uwagę inne czynniki, mogące mieć wpływ na samopoczucie psychiczne, jak wiek, wykształcenie, dochody, stan cywilny, zatrudnienie, nawyki związane ze stylem życia, stan zdrowia, a także spożycie innych produktów (poza warzywami i owocami), jak pieczywo i nabiał.

Pierwszy autor badania dr Neel Ocean z University of Leeds podkreśla, że wyniki jego zespołu potwierdzają rezultaty wcześniejszych tego typu prac prowadzonych w Australii i Nowej Zelandii, jednak dotyczą znacznie większej liczby osób.

"Choć potrzebne są dalsze badania, które wykażą, czy istnieje tu zależność przyczynowo-skutkowa, nasze wyniki jasno wskazują, że ludzie jedzący więcej warzyw i owoców mają lepsze samopoczucie psychiczne i satysfakcję, niż osoby jedzące ich mniej" - podkreśla dr Ocean.

Dlatego zdaniem autorów badania zachęcanie ludzi do tego, by jedli więcej warzyw i owoców, może nie tylko wpłynąć na poprawę ich zdrowia fizycznego, ale – nawet w krótszym czasie - na poprawę ich satysfakcji z życia.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje, by dziennie spożywać minimum pięć porcji (porcja to 80 gramów) świeżych warzyw i owoców. Są one najlepszym źródłem witaminy C i wielu innych witamin, jak kwas foliowy oraz minerałów, w tym potasu. Dostarczają również błonnika pokarmowego, który pomaga zapobiegać zaburzeniom w pracy układu pokarmowego, w tym zaparciom, a także obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Dowody naukowe potwierdzają, że dieta bogata w warzywa i owoce zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca, udaru mózgu i niektórych chorób nowotworowych.

11.02.2019
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?