×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Więcej warzyw i owoców w diecie to lepsze samopoczucie psychiczne

Zwiększając spożycie warzyw i owoców możemy poprawić swoje zadowolenie z życia – wnioskują naukowcy brytyjscy w analizie, którą publikuje pismo „Social Science & Medicine”.


Fot. pixabay.com

Autorzy pracy przypominają, że obecnie dobrze znany jest związek między dietą bogatą w warzywa i owoce a zdrowiem fizycznym. W badaniach udokumentowano na przykład, że obniża ona ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i niektórych nowotworów. Jednak jej oddziaływanie na zdrowie psychiczne jest mniej poznane.

Badacze z uniwersytetów w Leeds oraz w Yorku przeanalizowali dane zebrane wśród ponad 40 tys. mieszkańców Wielkiej Brytanii, uczestników długofalowego badania pt. UK Household Longitudinal Survey.

Okazało się, że wraz ze wzrostem ilości, a także częstości spożywanych warzyw i owoców, rosło dobre samopoczucie psychiczne badanych. Naukowcy podkreślają, że chodzi o subiektywnie ocenianą satysfakcję z życia, a nie zdrowie psychiczne.

Jak wyliczyli, zjadanie jednej dodatkowej porcji warzyw i owoców dziennie może mieć tak korzystny wpływ na samopoczucie psychiczne, jak osiem dodatkowych spacerów (po ok. 10 minut dziennie) w miesiącu.

W analizie wzięto pod uwagę inne czynniki, mogące mieć wpływ na samopoczucie psychiczne, jak wiek, wykształcenie, dochody, stan cywilny, zatrudnienie, nawyki związane ze stylem życia, stan zdrowia, a także spożycie innych produktów (poza warzywami i owocami), jak pieczywo i nabiał.

Pierwszy autor badania dr Neel Ocean z University of Leeds podkreśla, że wyniki jego zespołu potwierdzają rezultaty wcześniejszych tego typu prac prowadzonych w Australii i Nowej Zelandii, jednak dotyczą znacznie większej liczby osób.

"Choć potrzebne są dalsze badania, które wykażą, czy istnieje tu zależność przyczynowo-skutkowa, nasze wyniki jasno wskazują, że ludzie jedzący więcej warzyw i owoców mają lepsze samopoczucie psychiczne i satysfakcję, niż osoby jedzące ich mniej" - podkreśla dr Ocean.

Dlatego zdaniem autorów badania zachęcanie ludzi do tego, by jedli więcej warzyw i owoców, może nie tylko wpłynąć na poprawę ich zdrowia fizycznego, ale – nawet w krótszym czasie - na poprawę ich satysfakcji z życia.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje, by dziennie spożywać minimum pięć porcji (porcja to 80 gramów) świeżych warzyw i owoców. Są one najlepszym źródłem witaminy C i wielu innych witamin, jak kwas foliowy oraz minerałów, w tym potasu. Dostarczają również błonnika pokarmowego, który pomaga zapobiegać zaburzeniom w pracy układu pokarmowego, w tym zaparciom, a także obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Dowody naukowe potwierdzają, że dieta bogata w warzywa i owoce zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca, udaru mózgu i niektórych chorób nowotworowych.

11.02.2019
Zobacz także
  • Zdrowa dieta łagodzi objawy depresji
  • Dieta wegańska bardziej syci niż dieta z produktami zwierzęcymi
  • Nowa piramida żywienia: dieta równie ważna, jak sen i wysiłek fizyczny
  • Jedzenie błonnika to mnóstwo korzyści zdrowotnych
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta