Przykładowy jadłospis chorego na cukrzycę

mgr Aleksandra Cichocka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych

Wartość kaloryczna zaproponowanego jadłospisu wynosi około 1500 kcal.
W zaproponowanym jadłospisie:

  • ułożono posiłki tak, aby były zachowane odpowiednie proporcje białka, tłuszczu i węglowodanów,
  • z węglowodanów pochodzi 40–50% kalorii,
  • zawartość węglowodanów przyswajalnych wynosi 150–190 g dziennie, czyli 15–19 wymienników węglowodanowych (WW) dziennie,
  • zaproponowano głownie produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG),
  • zaproponowano sposób przygotowania dań tak, aby ich indeks glikemiczny był niski,
  • skomponowano posiłki tak, aby przez dodanie produktów bogatych w błonnik, obniżyć ich indeks glikemiczny.

Jadłospis diabetyka

Śniadanie I 

  • 2 kanapki: 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (2 × 40 g), posmarowane margaryną miękką (2 × 5 g),
  • sałatka: udko indyka pieczone z ziołami w piekarniku (20 g), pokrojone w kostkę, kilka pokrojonych listków sałaty lodowej, kilka pokrojonych krążków papryki czerwonej (50), sok z cytryny, olej rzepakowy (1 łyżeczka, 5 g), do dekoracji listki natki pietruszki
  • Jogurt o zawartości tłuszczu ≤1% (3/4 szklanki, 150 ml)
  • Pomarańcza (1/2 sztuki, 100 g)
  • Herbata

Śniadanie II

  • Kanapka: kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40 g), posmarowana margaryną miękką (5 g), plasterki udka indyka pieczonego z ziołami w piekarniku (20 g), listki cykorii, plasterki ogórka (50 g)
  • Kefir o zawartości tłuszczu ≤1% (3/4 szklanki, 150 ml)
  • Woda mineralna niskosodowa

Obiad

  • Zupa kalafiorowa: włoszczyzna (50 g) nierozgotowana, kalafior (100 g) nierozgotowany, ziemniaki (70 g) nierozgotowane, posypana tymiankiem, zabielona jogurtem o zawartości tłuszczu ≤1% (3 łyżki, 45 ml)
  • Polędwiczki wieprzowe nadziewane pieczarkami pieczone w rękawie foliowym: polędwiczki (100 g), pieczarki (3 sztuki), olej rzepakowy do natarcia (1 łyżeczka, 5 g), czosnek, estragon, kasza gryczana (30 g przed gotowaniem) nierozgotowana, surówka: kapusta czerwona (100 g), jabłko (1/2 małej sztuki, 50 g), ocet z czerwonego wina, olej rzepakowy (1 łyżeczka, 5 g)
  • Woda mineralna niskosodowa

Podwieczorek

  • Sałatka owocowo-warzywna: sałata krucha (100 g), truskawki świeże lub mrożone (100 g), posiekane orzechy włoskie (15 g), olej rzepakowy (1 łyżeczka, 5g), sok z cytryny, świeże listki mięty lub mięta suszona
  • Woda mineralna niskosodowa

Kolacja

  • Kanapka: kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40 g), posmarowana margaryną miękką (5 g), surówka: pomidor (100 g), papryka żółta (100 g), groszek zielony (30 g), jajko (1/4 sztuki), cebula czerwona, oliwa z oliwek (2 łyżeczki, 10 g)
  • Kefir o zawartości tłuszczu ≤1% (150 ml)
  • Herbata z melisy

Data utworzenia: 22.12.2016
Data aktualizacji: 21.11.2017
Przykładowy jadłospis chorego na cukrzycęOceń:
(2.00/5 z 3 ocen)
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu
    • BABAJAGA
      2017-01-15 19:48
      Czy ta "pani"specjalista od zywienia nie wie ze margaryna jest szkodliwa ,bo tam sa TRANS tluszcze tzn utwardzacze ktore sa szkodliwe dla zdrowia?odpowiedz
      • Kasia O.
        2017-01-27 13:53
        W tych miękkich ponoć nie ma, ale i tak uważam, że masło jest stokroć lepsze, ma świetną proporcję kwasów tłuszczowych, a cholesterol, który jest w organizmie w mniejszym procencie pochodzi z pożywienia. Więc takie odtłuszczanie wszystkiego i zastępowanie naturalnych produktów, jakimś przetworzonym 100 razy badziewiem jest dla mnie bez sensu. Tłuszczu zwierzęcego nie należy się tak bać tylko cukru i wszelkiej przetworzonej żywności, od której półki się sklepowe uginają. Nie jestem za zjadaniem połaci słoniny ale za jedzeniem tłuszczu zwierzęcego w optymalnych ilościach bo towarzyszy nam on od początku naszego istnienia!odpowiedz

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Lekarze odpowiadają na pytania

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies