×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Melisa – właściwości, działanie i dawkowanie

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Melisa lekarska jest rośliną od dawna wykorzystywaną w ziołolecznictwie. Jej napar wykorzystywany jest tradycyjnie do łagodzenia objawów stresu oraz w przypadku bezsenności. Melisa zawiera szereg związków biologicznie czynnych, do których zalicza się liczne związki o właściwościach antyoksydacyjnych m.in. flawonoidy


Fot. pixabay.com

Melisa lekarska

Melisa lekarska (Melissa officinalis L.) to roślina osiągająca od 30 do 125 cm. Charakteryzuje się ciemnozielonym kolorem liści, na powierzchni których znajdują się miękkie włoski.

Jest to roślina powszechnie występująca na kuli ziemskiej. Przypuszcza się, że pochodzi ona ze wschodniego regionu śródziemnomorskiego, zachodniej Azji, południowej Europy, Kaukazu i północnego Iranu. Obecnie uprawia się ją na całym świecie, w tym również w Polsce.

Za surowiec wykazujący potencjalne właściwości zdrowotne melisy uznaje się liście i ulistnione szczyty pędów. Zbiera się je w okresie poprzedzającym kwitnienie i suszy w temp. nieprzekraczającej 35°C. Z tak przygotowanych liści przygotowuje się następnie napary.

Melisa – zawartość substancji biologicznie czynnych

Liście melisy zawierają olejki eteryczne. Są to geranial, neral, cytronelal, linalol oraz geraniol. Wśród bioaktywnych składników melisy wymienia się także kwasy fenolowe: pochodne kwasu cynamonowego (m.in. kwas kawowy i chlorogenowy) oraz kwasu benzoesowego (np. kwas galusowy).

Melisa bogata jest także w flawonoidy, do których zalicza się m.in. glikozydy luteoliny, kwercetyny, apigeniny oraz izokwercytrynę, hesperydynę, naryngeninę, kemferol, rutynę i glukuronid luteoliny.

Melisa lekarska – właściwości

Z uwagi na obecność związków polifenolowych oraz niektórych związków znajdujących się w olejku z melisy roślina ta wykazuje aktywność antyoksydacyjną. Decyduje o niej przede wszystkim duża zawartość kwasów fenolowych oraz flawonoidów.

Liczba badań klinicznych oceniających skuteczność i bezpieczeństwo melisy w kontekście profilaktyki czy leczenia różnych jednostek chorobowych jest bardzo niewielka.

Obecnie dowody sugerują, że melisa może skutecznie łagodzić objawy lękowe i depresyjne u ludzi. Z uwagi jednak na niewielką liczbę badań klinicznych i ich dużą heterogeniczność, konieczne są dalsze badania wysokiej jakości, w celu jednoznacznego potwierdzenia skuteczności klinicznej melisy.

Polecamy: Depresja: przyczyny, objawy i leczenie. Jak pomóc osobie z depresją?

Wyniki przeglądu systematycznego z metaanalizą sugerują także, że melisa może korzystnie wpływać na stężenie cholesterolu całkowitego oraz wartość ciśnienia skurczowego krwi. Sami autorzy badania przyznają jednak, że poszczególne badania wzięte pod uwagę charakteryzują się niską jakością. Stąd kwestia wpływu melisy na parametry lipidowe krwi wymaga dalszych, dobrze zaplanowanych badań.

Przeczytaj również:

Napar z melisy – dawkowanie

Napar z melisy stosuje się tradycyjnie w łagodnych objawach stresu psychicznego i trudnościach w zasypianiu oraz w objawowym leczeniu łagodnych dolegliwości układu pokarmowego (wzdęcia i oddawanie wiatrów). Jeżeli objawy nie ustąpią w czasie stosowania produktu, należy skonsultować się z lekarzem.

Sprawdź sposoby na redukcję stresu i trudności w zasypianiu:

W przypadku osób powyżej 12. roku życia zaleca się zalanie 1 saszetki (2 g liści), 150 ml gorącej wody (ok. 1 szklanki). Następnie wszystko zaparzamy pod przykryciem od 5–15 minut. Świeżo przygotowany napar należy przyjmować od 1–3 razy dziennie.

Przyjmowanie melisy w ciąży

Zgodnie z Charakterystyką Produktu Leczniczego napar z liści melisy nie powinien być stosowany w okresie ciąży i laktacji (ze względu na brak wystarczających danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania w tym okresie).

Z drugiej strony warto mieć na uwadze, że w czasie ciąży wiele leków, suplementów i ziół jest przeciwwskazana. Dlatego wydaje się, że kobiety w ciąży, które wcześniej piły melisę mogą pozostać przy zdroworozsądkowym, umiarkowanym spożyciu naparu z melisy. Dla pewności można ten fakt skonsultować wcześniej z lekarzem prowadzącym ciążę.

Przyjmowanie melisy przez dzieci

Ze względu na brak wystarczających danych o bezpieczeństwie stosowania, nie zaleca się podawania naparu z melisy u dzieci do 12. roku życia. Nie jest to jednak bezwzględne przeciwwskazanie, ale w tej grupie wiekowej stosowanie naparu z melisy należy skonsultować z lekarzem.

Piśmiennictwo

  1. Ghazizadeh J., Sadigh-Eteghad S., Marx W. i wsp.: The effects of lemon balm (Melissa officinalis L.) on depression and anxiety in clinical trials: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res. 2021;35(12):6690-6705. doi:10.1002/ptr.7252
  2. Safari M., Asadi A., Aryaeian N. i wsp.: The effects of melissa officinalis on depression and anxiety in type 2 diabetes patients with depression: a randomized double-blinded placebo-controlled clinical trial. BMC Complement Med Ther. 2023; 23(1): 140. Published 2023 May 2. doi:10.1186/s12906-023-03978-x
  3. Haybar H., Javid A.Z., Haghighizadeh M.H. i wsp.: The effects of Melissa officinalis supplementation on depression, anxiety, stress, and sleep disorder in patients with chronic stable angina. Clin Nutr ESPEN. 2018;26:47-52. doi:10.1016/j.clnesp.2018.04.015
  4. Heshmati J., Morvaridzadeh M., Sepidarkish M. i wsp.: Effects of Melissa officinalis (Lemon Balm) on cardio-metabolic outcomes: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res. 2020;34(12):3113-3123. doi:10.1002/ptr.6744
  5. Połumackanycz M., Wesołowski m., Viapiana A.: Właściwości prozdrowotne melisy lekarskiej (Melissa officinalis L.), Farmacja Polska 2019; 75(12): 659–663, DOI:10.32383/FARMPOL/116671

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

08.02.2024
Wybrane treści dla Ciebie
  • Antyoksydanty – rola, podział i właściwości
  • Wolne rodniki (reaktywne formy tlenu)
  • Stres oksydacyjny
  • Bezsenność
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta