×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

„Zdrowa żywność” powoduje choroby?

DW
Time

Australijski reżyser postanowił przeprowadzić eksperyment. Przez 60 dni jadł wyłącznie produkty żywnościowe uważane przez większość Amerykanów za zdrową żywność.

That Sugar Film

Plakat filmu "That Sugar Film"

W filmie “That Sugar Film” Gameau w ciągu niespełna 2 godzin przedstawił to, co działo się ze społeczeństwem amerykańskim przez ostatnie dekady. Gameau przytył prawie 7 kg w 60 dni, zachowując tą samą ilość kalorii oraz poziom aktywności fizycznej, co przed eksperymentem.

Zadziwiające jest to, że proces taki zaszedł, kiedy reżyser spożywał wyłącznie produkty żywnościowe oznaczone przez producenta jako „zdrowa żywność”. Aby przyspieszyć niekorzystny proces, dodatkowo spożywał dwa razy tyle cukru, co przeciętny Amerykanin: 44 g na dzień.


Co ciekawe, przez 60 dni Gameau nie spożywał żywności typu fast food. Przeciwnie, spożywał wyłącznie zdrowe posiłki: batony granola, ubogotłuszczowe jogurty oraz koktajle owocowe.

W rezultacie reżyser zapadł na schorzenie zwane zespołem metabolicznym. Aby zdiagnozować zespół metaboliczny, wystarczą 3 nieprawidłowości z 5: podwyższone stężenie glukozy we krwi, podwyższone stężenie triglicerydów, obniżone stężenie frakcji HDL cholesterolu, podwyższone ciśnienie krwi lub nadciśnienie tętnicze oraz zwiększony obwód talii.

Nieprawidłowe nawyki żywieniowe są przyczyną stale rosnącej liczby osób cierpiących na to schorzenie. Nie tylko społeczeństwo amerykańskie ma z tym problem, podobnie jest z Polską. Dane o rozpowszechnieniu zespołu metabolicznego w Polsce uzyskano dzięki badaniu NATPOL PLUS oraz WOBASZ. Na podstawie uzyskanych danych stwierdza się, że zespół metaboliczny występuje w Polsce średnio u co piątej osoby dorosłej.

Szacuje się, że obecność zespołu metabolicznego dwukrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo- naczyniowego i aż pięciokrotnie podnosi ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Wniosek z filmu jest jeden - nasza masa ciała i zdrowie nie zależą tylko od naszych indywidualnych wyborów. Trzeba zwrócić uwagę na fakt, w jaki sposób producenci żywności czynią nas chorymi - podsumowuje profesor Laura Schmidt z San Francisco’s School of Medicine.

30.07.2015
Zobacz także
  • Dieta w zespole metabolicznym
  • Zasady zdrowego żywienia
  • Zespół metaboliczny
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta