×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Niebezpieczne kwasy tłuszczowe trans

DW

Z przeglądu badań przeprowadzonych pod kierunkiem profesora Russela de Souzy z Wydziału Epidemiologii Klinicznej i Biostatystyki McMaster University opublikowanego w British Medical Journal (BMJ) wynika, że nasycone kwasy tłuszczowe nie zwiększają ryzyka śmierci, chorób sercowo-naczyniowych, udaru ani cukrzycy typu 2. Naukowcy przeprowadzili przegląd dostępnych badań obserwacyjnych i doszli do wniosku, że to trans kwasy tłuszczowe zwiększają ryzyko wystąpienia tych zdarzeń.


Fot. flickr.com via photopin (license)

Kwasy tłuszczowe trans powstają na skutek uwodorniania olei roślinnych. Można je znaleźć w produktach typu fast food, margarynach oraz w produktach piekarniczych takich jak: ciastka, ciasta oraz torty. Nasycone kwasy tłuszczowe z kolei są charakterystyczne dla produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak mięso, jaja, masło oraz mleko.

Nie jest to pierwsze badanie, które kwestionuje stwierdzenie, że nasycone kwasy tłuszczowe odpowiadają za zwiększone ryzyko sercowo-naczyniowe.

Z wcześniejszej publikacji, w której przeanalizowano 72 badania dotyczące zależności między spożyciem poszczególnych kwasów tłuszczowych a ryzykiem sercowo-naczyniowym wynika, że nie ma dowodów na to, że ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

W najnowszym badaniu naukowcy połączyli dane pochodzące z badań analizujących zależność między spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych i trans kwasów tłuszczowych a umieralnością ogólną, ryzykiem choroby wieńcowej, umieralnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych, udaru niedokrwiennego oraz cukrzycy typu 2.

Naukowcy nie znaleźli żadnych wyraźnych powiązań pomiędzy wysokim spożyciem tłuszczów nasyconych a problemami zdrowotnymi będącymi w zakresie analizowanych badań, chociaż nie byli w stanie wykluczyć, że wysokie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych może zwiększać ryzyko zgonu z powodu choroby wieńcowej.

Zaobserwowano natomiast, że spożycie trans kwasów tłuszczowych wiąże się ze wzrostem śmiertelności ogólnej o 34%, zachorowania na chorobę wieńcową serca o 21% i ryzyka zgonu z powodu choroby wieńcowej serca o 28%.

Autorzy badania twierdzą, że z uwagi na różnice metodologiczne między analizowanymi badaniami potwierdzenie uzyskanych wyników wymaga dalszych badań.

Russell J. de Souza i wsp. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. The BMJ, opublikowane online 11 sierpień 2015.
21.08.2015
Zobacz także
  • Kwasy tłuszczowe trans
  • Dobre i złe tłuszcze w diecie
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta