Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Projekt wytycznych WHO dotyczący nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans w diecie

bmj.com

Na stronach czasopisma BMJ ukazał się komentarz naukowy do projektu wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczących nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans w diecie.

tłuszcze trans
Fot. pixabay.com

Watro przypomnieć, że w 2016 roku choroby niezakaźne były przyczyną 72 proc. wszystkich zgonów na świecie. Z kolei choroby układu krążenia są odpowiedzialne za około 45 proc. wszystkich zgonów z powodu chorób niezakaźnych, w których występują modyfikowalne czynniki ryzyka (dieta, aktywność fizyczna, palenie tytoniu i spożywanie alkoholu). Wśród czynników dietetycznych, na które WHO zwraca uwagę są nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans. Eksperci są zgodni co do korzyści zdrowotnych wynikających z eliminacji przemysłowo produkowanych tłuszczów trans i nasyconych kwasów tłuszczowych. I tak np. w Danii już w 2004 roku zakazano stosowania produktów zawierających ponad 2 proc. tłuszczu całkowitego w postaci tłuszczów trans. Podobne przepisy wkrótce zaczną obowiązywać w całej Unii Europejskiej, a w Stanach Zjednoczonych Agencja ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration, FDA) już przestała uznawać przemysłowe tłuszcze trans za bezpieczne.

Wytyczne WHO są uznawane w wielu krajach za nadrzędne, oparte na najnowszych dowodach naukowych, przekładając je nad regionalne i krajowe zalecenia żywieniowe. Autorzy artykułu postanowili więc przyjrzeć się dowodom łączącym spożycie tłuszczów nasyconych z ryzykiem sercowo-naczyniowym i twierdzą, że projekt Światowej Organizacji Zdrowia ominął niektóre ważne aspekty i badania.

W artykule zwrócono uwagę na kluczowe przesłania zaleceń:
- zalecenia wskazują na konieczność redukcji całkowitego spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych oraz zastąpienie ich jedno- i wieloninasyconymi kwasami tłuszczowymi;
- zalecenia nie uwzględniają istotnych dowodów na to, że wpływ tłuszczów nasyconych na zdrowie różni się w zależności od konkretnego kwasu tłuszczowego i produktu żywnościowego;
- utrzymanie ogólnych zaleceń dotyczących jedynie redukcji całkowitej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych będzie działać wbrew przesłaniu wytycznych i osłabi ich wpływ na występowanie chorób przewlekłych i śmiertelność z ich powodu;
- tłumaczenie zaleceń dotyczących spożycia tłuszczów nasyconych na przykładzie produktów żywnościowych pozwoli uniknąć niepotrzebnego ograniczenia lub wykluczenia produktów, które są kluczowym źródłem istotnych składników odżywczych.

24.07.2019

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?