Na stronach czasopisma BMJ ukazał się komentarz naukowy do projektu wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczących nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans w diecie.
Fot. pixabay.com
Watro przypomnieć, że w 2016 roku choroby niezakaźne były przyczyną 72 proc. wszystkich zgonów na świecie. Z kolei choroby układu krążenia są odpowiedzialne za około 45 proc. wszystkich zgonów z powodu chorób niezakaźnych, w których występują modyfikowalne czynniki ryzyka (dieta, aktywność fizyczna, palenie tytoniu i spożywanie alkoholu). Wśród czynników dietetycznych, na które WHO zwraca uwagę są nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans. Eksperci są zgodni co do korzyści zdrowotnych wynikających z eliminacji przemysłowo produkowanych tłuszczów trans i nasyconych kwasów tłuszczowych. I tak np. w Danii już w 2004 roku zakazano stosowania produktów zawierających ponad 2 proc. tłuszczu całkowitego w postaci tłuszczów trans. Podobne przepisy wkrótce zaczną obowiązywać w całej Unii Europejskiej, a w Stanach Zjednoczonych Agencja ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration, FDA) już przestała uznawać przemysłowe tłuszcze trans za bezpieczne.
Wytyczne WHO są uznawane w wielu krajach za nadrzędne, oparte na najnowszych dowodach naukowych, przekładając je nad regionalne i krajowe zalecenia żywieniowe. Autorzy artykułu postanowili więc przyjrzeć się dowodom łączącym spożycie tłuszczów nasyconych z ryzykiem sercowo-naczyniowym i twierdzą, że projekt Światowej Organizacji Zdrowia ominął niektóre ważne aspekty i badania.
W artykule zwrócono uwagę na kluczowe przesłania zaleceń:
- zalecenia wskazują na konieczność redukcji całkowitego spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych oraz zastąpienie ich jedno- i wieloninasyconymi kwasami tłuszczowymi;
- zalecenia nie uwzględniają istotnych dowodów na to, że wpływ tłuszczów nasyconych na zdrowie różni się w zależności od konkretnego kwasu tłuszczowego i produktu żywnościowego;
- utrzymanie ogólnych zaleceń dotyczących jedynie redukcji całkowitej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych będzie działać wbrew przesłaniu wytycznych i osłabi ich wpływ na występowanie chorób przewlekłych i śmiertelność z ich powodu;
- tłumaczenie zaleceń dotyczących spożycia tłuszczów nasyconych na przykładzie produktów żywnościowych pozwoli uniknąć niepotrzebnego ograniczenia lub wykluczenia produktów, które są kluczowym źródłem istotnych składników odżywczych.