×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Projekt wytycznych WHO dotyczący nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans w diecie

bmj.com

Na stronach czasopisma BMJ ukazał się komentarz naukowy do projektu wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczących nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans w diecie.

tłuszcze trans
Fot. pixabay.com

Watro przypomnieć, że w 2016 roku choroby niezakaźne były przyczyną 72 proc. wszystkich zgonów na świecie. Z kolei choroby układu krążenia są odpowiedzialne za około 45 proc. wszystkich zgonów z powodu chorób niezakaźnych, w których występują modyfikowalne czynniki ryzyka (dieta, aktywność fizyczna, palenie tytoniu i spożywanie alkoholu). Wśród czynników dietetycznych, na które WHO zwraca uwagę są nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans. Eksperci są zgodni co do korzyści zdrowotnych wynikających z eliminacji przemysłowo produkowanych tłuszczów trans i nasyconych kwasów tłuszczowych. I tak np. w Danii już w 2004 roku zakazano stosowania produktów zawierających ponad 2 proc. tłuszczu całkowitego w postaci tłuszczów trans. Podobne przepisy wkrótce zaczną obowiązywać w całej Unii Europejskiej, a w Stanach Zjednoczonych Agencja ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration, FDA) już przestała uznawać przemysłowe tłuszcze trans za bezpieczne.

Wytyczne WHO są uznawane w wielu krajach za nadrzędne, oparte na najnowszych dowodach naukowych, przekładając je nad regionalne i krajowe zalecenia żywieniowe. Autorzy artykułu postanowili więc przyjrzeć się dowodom łączącym spożycie tłuszczów nasyconych z ryzykiem sercowo-naczyniowym i twierdzą, że projekt Światowej Organizacji Zdrowia ominął niektóre ważne aspekty i badania.

W artykule zwrócono uwagę na kluczowe przesłania zaleceń:
- zalecenia wskazują na konieczność redukcji całkowitego spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych oraz zastąpienie ich jedno- i wieloninasyconymi kwasami tłuszczowymi;
- zalecenia nie uwzględniają istotnych dowodów na to, że wpływ tłuszczów nasyconych na zdrowie różni się w zależności od konkretnego kwasu tłuszczowego i produktu żywnościowego;
- utrzymanie ogólnych zaleceń dotyczących jedynie redukcji całkowitej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych będzie działać wbrew przesłaniu wytycznych i osłabi ich wpływ na występowanie chorób przewlekłych i śmiertelność z ich powodu;
- tłumaczenie zaleceń dotyczących spożycia tłuszczów nasyconych na przykładzie produktów żywnościowych pozwoli uniknąć niepotrzebnego ograniczenia lub wykluczenia produktów, które są kluczowym źródłem istotnych składników odżywczych.

24.07.2019

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak pojechać do sanatorium?
    Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można skorzystać z sanatorium bez zakwaterowania?
  • Jak długo ważna jest recepta w 2020?
    Pacjent, który otrzymał receptę od lekarza, musi pamiętać, że nie jest ważna bezterminowo. Każda recepta ma ściśle określony czas, w którym można ją zrealizować. Dotyczy to zarówno recepty w formie „papierowej”, jak i tzw. e-recepty.