×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Więcej grzybów w diecie to mniejsze ryzyko raka

Marek Matacz

Regularne jedzenie grzybów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prawie o połowę - pokazuje analiza dostępnych badań na ten temat. Odpowiada za to m.in. ergotioneina - aminokwas o silnym działaniu przeciwutleniającym.


Fot. pixabay.com

Do kolejnego posiłku warto dodać grzyby - przekonują autorzy publikacji, która ukazała się w piśmie „Advances in Nutrition”. Przeanalizowali oni 17 badań na temat nowotworów, przeprowadzonych od 1966 do 2020 roku z udziałem prawie 20 tys. pacjentów.

Skupili się właśnie na związku między konsumpcją grzybów a ryzykiem nowotworów. Z ich analizy wynika, że spożywanie średnio od 1/8 do 1/4 szklanki (ok. 18 gramów) grzybów dziennie obniża ryzyko nowotworów aż o 45 proc.

Najsilniejszy związek naukowcy zauważyli dla raka piersi. Jednak może to wynikać z tego, iż większość badań nie uwzględniała innych typów nowotworów.

Jak wyjaśniają badacze, grzyby zawierają witaminy, antyoksydanty i inne składniki odżywcze. Za przeciwnowotworowe działanie grzybów odpowiada jednak głównie ergotioneina - aminokwas, który posiada silne działania przeciwutleniające i ochronne dla komórek.

Szczególnie dużo mają go twardniki japońskie (shiitake), boczniaki, boczniaki mikołajkowe i żagwice listkowate, ale zanotowany spadek ryzyka dotyczył osób, które spożywały różnorodne gatunki.

„Grzyby to najobfitsze źródło ergotioneiny, która działa jak unikalny i silny przeciwutleniacz oraz substancja chroniąca komórki. Uzupełnianie przeciwutleniaczy w ciele może pomóc w ograniczaniu oksydacyjnego stresu i zmniejszeniu ryzyka rozwoju raka” - mówi Djibril M. Ba z Penn State College of Medicine.

„Ogólnie mówiąc, wyniki te dostarczają ważnych dowodów na chroniące przed rakiem działanie grzybów. Będą potrzebne kolejne badania, aby znaleźć dokładne mechanizmy działania grzybów oraz wpływ na różne rodzaje raka” - dodaje współautor odkrycia, prof. John Richie.

Więcej informacji na stronach:
https://news.psu.edu/story/655156/2021/04/21/research/higher-mushroom-consumption-associated-lower-risk-cancer
https://academic.oup.com/advances/advance-article-abstract/doi/10.1093/advances/nmab015/6174025?redirectedFrom=fulltext

23.04.2021
Zobacz także
  • Nowe przepisy ograniczają dopuszczalną ilość tłuszczów trans
  • Sałata i szpinak "budują" mięśnie
  • Dieta śródziemnomorska ze szkodliwymi składnikami gorzej działa
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta