Słodzone napoje i inne produkty przetworzone zawierające fruktozę niekorzystnie wpływają na pracę mózgu – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles.
Cukier ten stosuje się w produkcji wielu artykułów spożywczych. Np. syrop kukurydziany, zawierający glukozę i fruktozę, znajduje się w składzie wielu napojów słodzonych i izotonicznych, cukierków, galaretek, deserów mlecznych, musli owocowych, majonezów i keczupów. Używa się go także jako słodzika i konserwantu.
Fruktoza – podkreślają naukowcy – może odpowiadać nie tylko za otyłość i cukrzycę, ale także za zaburzenia pamięci i spowolnioną pracę mózgu. Badania prowadzone na szczurach (którym podawano syrop kukurydziany) wykazały, że po półtora miesiąca spożywania dużych ilości fruktozy zmniejsza się zdolność mózgu do uczenia się i zapamiętywania informacji. Wyniki badań nie dotyczą fruktozy jako substancji naturalnie występującej w owocach, bo zawiera ona również inne ważne składniki, w tym antyoksydanty.
Amerykańscy badacze zwracają uwagę, że niekorzystne skutki spożywania fruktozy może ograniczyć kwas tłuszczowy omega 3, zawarty m.in. w rybach morskich.