×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czytaj etykiety, uważaj na fruktozę

Indiatimes

Słodzone napoje i inne produkty przetworzone zawierające fruktozę niekorzystnie wpływają na pracę mózgu – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles.

Cukier ten stosuje się w produkcji wielu artykułów spożywczych. Np. syrop kukurydziany, zawierający glukozę i fruktozę, znajduje się w składzie wielu napojów słodzonych i izotonicznych, cukierków, galaretek, deserów mlecznych, musli owocowych, majonezów i keczupów. Używa się go także jako słodzika i konserwantu.

Fruktoza – podkreślają naukowcy – może odpowiadać nie tylko za otyłość i cukrzycę, ale także za zaburzenia pamięci i spowolnioną pracę mózgu. Badania prowadzone na szczurach (którym podawano syrop kukurydziany) wykazały, że po półtora miesiąca spożywania dużych ilości fruktozy zmniejsza się zdolność mózgu do uczenia się i zapamiętywania informacji. Wyniki badań nie dotyczą fruktozy jako substancji naturalnie występującej w owocach, bo zawiera ona również inne ważne składniki, w tym antyoksydanty.

Amerykańscy badacze zwracają uwagę, że niekorzystne skutki spożywania fruktozy może ograniczyć kwas tłuszczowy omega 3, zawarty m.in. w rybach morskich.

05.06.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta