20 września Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak w wystąpieniu do Ministra Zdrowia przypomniał o konieczności wprowadzenia uregulowań prawnych, które umożliwiłyby egzekwowanie norm żywieniowych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w odniesieniu do dzieci uczęszczających do żłobków, przedszkoli, szkół i placówek oświatowych.
Michalak podkreślił, że zdrowe i racjonalne żywienie jest jedną z podstawowych potrzeb człowieka i determinuje jego właściwy rozwój. Jest to szczególnie ważne w przypadku dzieci, które w żłobkach i przedszkolach często spędzają wiele godzin. Zdaniem Rzecznika upowszechnianie wiedzy na temat wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw, zasad prawidłowego żywienia, jak również inne działania podejmowane w ramach edukacji zdrowotnej są wartościowe i pożądane. Jednak oprócz wspomnianych inicjatyw należy podjąć zdecydowane kroki, które zagwarantują dzieciom i młodzieży prawidłową i dostosowaną do ich wieku i potrzeb dietę.
Równocześnie Marek Michalak zwrócił się do Głównego Inspektora Sanitarnego z prośbą, by kontrole jakości oraz wartości odżywczej posiłków przeprowadzane przez podległe mu jednostki były połączone z akcją edukacyjną na temat zdrowego odżywiania. Zagadnienie to RPD podniósł także w liście do dyrektorów szkół i placówek oświatowych. Zaapelował w nim nie tylko o wprowadzenie w szkołach wspomnianych norm żywieniowych dla dzieci, ale także o rozwiązania w zakresie właściwego asortymentu sklepików szkolnych, jak również edukację prozdrowotną prowadzoną w placówkach w sposób adekwatny i interesujący dla dzieci i młodzieży.
Michalak poinformował również o uruchomieniu od października br. na stronie internetowej Biura Rzecznika Praw Dziecka narzędzia, które będzie służyło przekazywaniu informacji o dobrych praktykach promujących prozdrowotny styl życia i właściwe odżywianie, wprowadzanych m.in. przez jednostki samorządu terytorialnego oraz konkretne szkoły i placówki.