16 października, na ulicach 20 polskich miast pojawią się sympatycy Banków Żywności. W kolorowych przemarszach będą nawoływać do ograniczenia marnowania żywności.
16 października 2012r. w 20 miejscowościach Polski, wyruszą barwne korowody - Strajki Żywności. Sympatycy Banków Żywności manifestują w ten sposób swoje niezadowolenie z powodu bezmyślnego marnowania produktów spożywczych, zwracając jednocześnie uwagę na gospodarcze i społeczne znaczenie tego problemu. Będą nawoływać do racjonalnego wykorzystania żywności. W Warszawie przemarsz rozpocznie się w centralnym punkcie Warszawy, przy Placu Zamkowym o godzinie 11.30.
Nie rzucaj mięsem... do kosza!
W sposób szczególny podjęty zostanie temat mięsa i jego przetworów, które stanowią znaczącą część odpadów kulinarnych Polaków.
Strajk Żywności w Warszawie poprzedzi spotkanie prasowe w warszawskim Lokalu Bistro z udziałem gwiazd i przedstawicieli polskiego przemysłu oraz polityki. Federacja Polskich Banków Żywności zaprezentuje najnowsze wyniki badań opinii publicznej dotyczących przyczyn i skali marnowania mięsa i wędlin w Polsce, które zostały przeprowadzone w partnerstwie z SMG/KRC. W konferencji wezmą udział m.in. przedstawiciele Federacji Polskich Banków Żywności, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Związku Polskiego Mięsa. Kucharz – ekspert Banków Żywności - Jan Kuroń, który jest wnuczkiem Jacka Kuronia - jednego z założycieli Banków Żywności w Polsce, odkryje przed uczestnikami spotkania tajniki odpowiedniego przechowywania żywności oraz umiejętnego wykorzystania resztek z produktów mięsnych.
Światowy Dzień Żywności - 16 października
Celem Światowego Dnia Żywności jest pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i ubóstwem, którą można podjąć na lokalnym gruncie. Dzień ten, został ustanowiony w 1979 r. przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) i jest obchodzony co roku, 16 października.
W Europie rocznie marnuje się 89 mln ton żywności, która nadaje się do spożycia. (Eurostat 2006 – Komisja Europejska) W Polsce w skrajnym ubóstwie żyje 6,7 % społeczeństwa, czyli ponad 2,5 mln obywateli (GUS 2011).
Misją Federacji Polskich Banków Żywności jest zapobieganie marnowaniu jedzenia i przekazywanie go, za pośrednictwem organizacji charytatywnych, najuboższym. Niezmiernie istotne dla Federacji jest także wzmacnianie wartości – szacunku do żywności wśród konsumentów oraz edukacja na temat skutków i przyczyn jej marnowania w wymiarze ekologicznym.