Pytanie nadesłane do redakcji
Zalecenia dietetyczne dla chorych na kłebuszkowe zapalenie nerek. Jestem kobietą, mam 31 lat. Od niedawna leczę się w poradni jakieś 1,5 roku. Wykryto u mnie przewlekłe zapalenie kłębuszkowe nerek po ciąży; wyniki badań: mocz ogólny - wszystko w normie, kreatynina w normie, dobowa zbiórka w moczu 0,40. Proszę powiedzieć, jakie są prawidłowe zalecenia dietetyczne w moim przypadku, proszę bardzo o odpowiedź. Pozdrawiam Alicja
Odpowiedziała
dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia
Szanowna Pani,
przyjmując, iż aktualnie wszystkie wyniki badań biochemicznych są prawidłowe, dieta Pani powinna być zgodna z zasadami prawidłowego żywienia. Pierwsza zasada mówi, by dbać o różnorodność. To znaczy należy spożywać produkty ze wszystkich grup. Pozwoli to ustrzec się zarówno przed niedoborem, jak i nadmiarem witamin i składników mineralnych, zwłaszcza sodu. Spożycie tych składników podano w "Normach żywienia człowieka" i dla kobiet w wieku 31 lat wynosi:
Składnik odżywczy | Dzienna norma w przeliczeniu na osobę/dzień (zalecane spożycie) | |
---|---|---|
Witaminy: | A | 700 µg |
E | 8 mg* | |
D | 5 µg* | |
C | 75 mg | |
B1 | 1,1 mg | |
B2 | 1,1 mg | |
Niacyna | 14 mg | |
B6 | 1,3 mg | |
Foliany | 400 µg | |
B12 | 2,4 µg | |
Biotyna | 30 µg* | |
Składniki minerale: | Wapń | 1000 mg* |
Fosfor | 700 mg | |
Magnez | 320 mg | |
Żelazo | 18 mg | |
Cynk | 8 mg | |
Jod | 150 µg | |
Selen | 55 µg | |
Miedź | 0,9 mg | |
Potas | 4700 mg* | |
Sód | 1500 mg* | |
*wystarczające spożycie |
Natomiast białko (przynajmniej w 50-60%) powinno być pełnowartościowe i pochodzić z produktów, takich jak: chude mięso, ryby, mleko, sery twarogowe, białko jaj.
Tłuszcze w diecie powinny być głównie pochodzenia roślinnego. Ograniczyć natomiast należy spożycie tłuszczów zwierzęcych pochodzących z produktów, takich jak: smalec, słonina, boczek, tłuste mięsa (wieprzowina), wędliny.