×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Zalecenia dietetyczne dla chorych na kłebuszkowe zapalenie nerek

Pytanie nadesłane do redakcji

Zalecenia dietetyczne dla chorych na kłebuszkowe zapalenie nerek. Jestem kobietą, mam 31 lat. Od niedawna leczę się w poradni jakieś 1,5 roku. Wykryto u mnie przewlekłe zapalenie kłębuszkowe nerek po ciąży; wyniki badań: mocz ogólny - wszystko w normie, kreatynina w normie, dobowa zbiórka w moczu 0,40. Proszę powiedzieć, jakie są prawidłowe zalecenia dietetyczne w moim przypadku, proszę bardzo o odpowiedź. Pozdrawiam Alicja

Odpowiedziała

dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia

Szanowna Pani,
przyjmując, iż aktualnie wszystkie wyniki badań biochemicznych są prawidłowe, dieta Pani powinna być zgodna z zasadami prawidłowego żywienia. Pierwsza zasada mówi, by dbać o różnorodność. To znaczy należy spożywać produkty ze wszystkich grup. Pozwoli to ustrzec się zarówno przed niedoborem, jak i nadmiarem witamin i składników mineralnych, zwłaszcza sodu. Spożycie tych składników podano w "Normach żywienia człowieka" i dla kobiet w wieku 31 lat wynosi:

Składnik odżywczy Dzienna norma w przeliczeniu na osobę/dzień (zalecane spożycie)
Witaminy: A    700 µg
  E    8 mg*
  D    5 µg*
  C    75 mg
  B1    1,1 mg
  B2    1,1 mg
  Niacyna    14 mg
  B6    1,3 mg
  Foliany    400 µg
  B12    2,4 µg
  Biotyna    30 µg*
Składniki minerale: Wapń    1000 mg*
  Fosfor    700 mg
  Magnez    320 mg
  Żelazo    18 mg
  Cynk    8 mg
  Jod    150 µg
  Selen    55 µg
  Miedź    0,9 mg
  Potas    4700 mg*
  Sód    1500 mg*
*wystarczające spożycie

Natomiast białko (przynajmniej w 50-60%) powinno być pełnowartościowe i pochodzić z produktów, takich jak: chude mięso, ryby, mleko, sery twarogowe, białko jaj.

Tłuszcze w diecie powinny być głównie pochodzenia roślinnego. Ograniczyć natomiast należy spożycie tłuszczów zwierzęcych pochodzących z produktów, takich jak: smalec, słonina, boczek, tłuste mięsa (wieprzowina), wędliny.

20.06.2012
Inne pytania
  • Pieczywo chrupkie w diecie redukcyjnej
  • Właściwości gorzkiej czekolady
  • Czy szybka przemiana materii może wpływać na spowolnienie regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym?
  • Jak się sprawdza otyłość brzuszną?
  • Śniadanie na diecie – co jeść, by nie być głodnym?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta