Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Przykładowy jadłospis dla pacjentów chorych na dnę moczanową

Pytanie nadesłane do redakcji

Proszę o jadłospis dla osób chorych na dnę moczanową.

Odpowiedziała

dr Katarzyna Wolnicka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Konsultacja merytoryczna

prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Na ogół zaleca się pacjentom dużą ilość płynów - przez całą dobę ok. 2 l (woda, słabe napary herbatek owocowych). Jednak przy towarzyszących chorobach, takich jak niewydolność nerek lub niewyrównane nadciśnienie tętnicze zalecenia co do ilości płynów należy konsultować z lekarzem.

I dzień

I śniadanie
kasza jaglana z jabłkiem: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, średnie jabłko starte na tarce, łyżka rodzynek, szczypta cynamonu, 1/2 małego opakowania jogurtu, łyżeczka siemienia lnianego mielonego, łyżeczka miodu
kefir/jogurt naturalny 1,5%
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)

II śniadanie
chleb graham - 70 g (2 kromki)
margaryna - 5 g (1 łyżeczka)
jajko na twardo - 50 g (1 sztuka)
sałatka z pomidora, rukoli, ogórka i papryki z dodatkiem oleju lnianego i prażonych pestek słonecznika - talerzyk deserowy
woda
mandarynki - 2 sztuki

Obiad
zupa jarzynowa na wywarze z jarzyn - 300 g (1 niepełny talerz), zabielana jogurtem 2% - 20 g (1 łyżka)
kurczak pieczony bez skóry - skrzydełko
olej rzepakowy - 5 g (1 łyżeczka)
ryż - 85 g (1/3 talerza)
surówka z buraczków z dodatkiem oleju rzepakowego - 200 g
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)

Podwieczorek
jogurt naturalny 1,5% - 200 g (1 szklanka)
banan - 170 g (1 sztuka)
migdały - garść
woda

Kolacja
kasza gryczana z bakłażanem, pomidorami i natką: 1/2 szklanki kaszy gryczanej suchej, 1 mały bakłażan, 2 pomidory, 1/3 dużego pęczka natki, łyżeczka oliwy do smażenia, sól, pieprz
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)

II dzień

I śniadanie
omlet z papryką i szynką drobiową: 2 jajka, łyżka mąki, 1/2 czerwonej papryki, 1 plasterek wędliny drobiowej, 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego do smażenia, bazylia lub szczypiorek w zależności od upodobań
jogurt - szklanka
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)

II śniadanie
kanapki z pastą z awokado i serka białego chudego: 1 dojrzałe awokado, 150 g sera białego chudego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/3 cytryny, sól, pieprz
2 kromki pieczywa razowego
1 łyżeczka margaryny
jabłko
woda

Obiad
barszcz ukraiński na wywarze z jarzyn (300 g), zabielany jogurtem - 1 niepełny talerz
filet z dorsza - 100 g
olej rzepakowy - 10 g
ziemniaki - 200 g
surówka z białej kapusty i kiszonych ogórków z niewielkim dodatkiem oleju lnianego - 150 g
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)

Podwieczorek
orzechy włoskie - garść
pomarańcza - 1 sztuka
woda

Kolacja
sałatka jarzynowa z majonezem light - talerzyk deserowy
bułka grahamka
margaryna - 2 łyżeczki
twarożek z sera białego - 150 g
herbatka owocowa - 200 g (1 szklanka)

Data utworzenia: 14.01.2015
Przykładowy jadłospis dla pacjentów chorych na dnę moczanowąOceń:
(3.14/5 z 21 ocen)
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?