×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Gołąbki wegetariańskie

dietetyczniesiostro.blogspot.com

Składniki

  • 10 brukselek
  • 4–5 różyczek brokułów
  • 6 liści kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki sera ricotta
  • 2 łyżki jogurtu 0% bez cukru
  • 2 łyżki majonezu z olejem rzepakowym
  • 1/8 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej

Przygotowanie

Liście kapusty blanszujemy 5 minut w gorącej wodzie. Brokuły i brukselkę gotujemy na parze albo krótko w lekko osolonej wodzie. Ser mieszamy z majonezem, jogurtem i przyprawami. Do takiego dipu dodajemy ugotowane warzywa, lekko rozgniatamy widelcem (ale nie wszystkie). Farsz mieszamy i nakładamy na liście, zawijając jak gołąbki. Przed podaniem posypujemy czarnym pieprzem.

Wartość odżywcza 6 gołąbków
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
420 kcal 20 g 30 g 34 g 17,5 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »


Źródło przepisu
28.03.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta