Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Kamica nerkowa – dieta

Pytanie

Czy jest jakaś dieta, która zapobiega kamicy nerkowej lub sprzyja jej leczeniu?

Odpowiedziała

mgr Dominika Wnęk
dietetyk
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum

Kamica nerkowa powstaje wskutek odkładania się złogów ze składników moczu w obrębie układu moczowego. W zależności od rodzaju złogów, najczęściej występują następujące postacie kamicy: moczanowa, szczawianowo-wapniowa, fosforanowo-wapniowa i fosforanowo-magnezowo-amonowa.

Postępowanie dietetyczne uzależnione jest od rodzaju kamicy nerkowej.


Rodzaj kamicy nerkowejProdukty przeciwwskazaneProdukty zalecane
kamica moczanowapodroby, wieprzowina, baranina, szproty, śledzie, sardynki, czekolada, kakao, mocna herbata, mocna kawa naturalna, orzechy, nasiona roślin strączkowych, zupy gotowane na wywarach mięsnych, kostnych i grzybowych owoce cytrusowe, soki owocowe, ziemniaki, mleko, chude sery twarogowe, miód, cukier
kamica szczawianowo-wapniowakonserwy mięsne i rybne, produkty kiszone, wszelkiego rodzaju gotowe koncentraty zup i sosów oraz mieszanki przypraw z glutaminianem sodu, szczaw, szpinak, rabarbar, czekolada, kakao, mocna herbata, mocna kawa naturalnasoki owocowe, owoce cytrusowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, ogórki, cebulka, kukurydza, masło
kamica fosforanowo-wapniowaalkaliczne wody mineralne, mleko i przetwory mleczne, sery podpuszczkowe, jaja, nasiona roślin strączkowych, szpinak, szczaw, rabarbar, czekolada, kakao, mocna herbata, mocna kawa naturalna, konserwy rybnemięso, ryby, pieczywo, kasza gryczana, kasza jęczmienna, pęczak, makarony, masło, miód, soki i owoce cytrusowe
kamica fosforanowo-magnezowo-amonowasery dojrzewające, sery topione, mleko, mięso i przetwory mięsne, konserwy, żółtko jaj, podroby, ryby, nasiona roślin strączkowych, gruboziarniste produkty zbożowe, kakao, czekolada, orzechysoki owocowe, cytrusy, warzywa bogate w magnez (np. kukurydza)

Ogólne zalecenia, o których należy pamiętać niezależnie od rodzaju kamicy, są następujące:

  • picie dużych ilości płynów, najlepiej ponad 2 l dziennie (z wyjątkiem płynów przeciwwskazanych opisanych w tabeli powyżej); zalecane są przede wszystkim: woda stołowa, woda przegotowana, słaba herbata
  • szczególnie istotne jest wypijanie płynów także w godzinach wieczornych, przed snem (rozcieńczają one mocz)
  • ograniczenie stosowania soli kuchennej, mieszanek przyprawowych, zup i sosów typu instant oraz wszelkich produktów z dużą zawartością soli (solone orzeszki, konserwy rybne i mięsne itp.).

Piśmiennictwo:

Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004

Zobacz także

Kamica nerkowa »
Data utworzenia: 21.09.2011
Kamica nerkowa – dietaOceń:
(2.25/5 z 4 ocen)
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?