Pytanie
Czy jest jakaś dieta, która zapobiega kamicy nerkowej lub sprzyja jej leczeniu?
Odpowiedziała
mgr Dominika Wnęk dietetyk Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
Kamica nerkowa powstaje wskutek odkładania się złogów ze składników moczu w obrębie układu moczowego. W zależności od rodzaju złogów, najczęściej występują następujące postacie kamicy: moczanowa, szczawianowo-wapniowa, fosforanowo-wapniowa i fosforanowo-magnezowo-amonowa.
Postępowanie dietetyczne uzależnione jest od rodzaju kamicy nerkowej.
Rodzaj kamicy nerkowej | Produkty przeciwwskazane | Produkty zalecane |
---|---|---|
kamica moczanowa | podroby, wieprzowina, baranina, szproty, śledzie, sardynki, czekolada, kakao, mocna herbata, mocna kawa naturalna, orzechy, nasiona roślin strączkowych, zupy gotowane na wywarach mięsnych, kostnych i grzybowych | owoce cytrusowe, soki owocowe, ziemniaki, mleko, chude sery twarogowe, miód, cukier |
kamica szczawianowo-wapniowa | konserwy mięsne i rybne, produkty kiszone, wszelkiego rodzaju gotowe koncentraty zup i sosów oraz mieszanki przypraw z glutaminianem sodu, szczaw, szpinak, rabarbar, czekolada, kakao, mocna herbata, mocna kawa naturalna | soki owocowe, owoce cytrusowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, ogórki, cebulka, kukurydza, masło |
kamica fosforanowo-wapniowa | alkaliczne wody mineralne, mleko i przetwory mleczne, sery podpuszczkowe, jaja, nasiona roślin strączkowych, szpinak, szczaw, rabarbar, czekolada, kakao, mocna herbata, mocna kawa naturalna, konserwy rybne | mięso, ryby, pieczywo, kasza gryczana, kasza jęczmienna, pęczak, makarony, masło, miód, soki i owoce cytrusowe |
kamica fosforanowo-magnezowo-amonowa | sery dojrzewające, sery topione, mleko, mięso i przetwory mięsne, konserwy, żółtko jaj, podroby, ryby, nasiona roślin strączkowych, gruboziarniste produkty zbożowe, kakao, czekolada, orzechy | soki owocowe, cytrusy, warzywa bogate w magnez (np. kukurydza) |
Ogólne zalecenia, o których należy pamiętać niezależnie od rodzaju kamicy, są następujące:
- picie dużych ilości płynów, najlepiej ponad 2 l dziennie (z wyjątkiem płynów przeciwwskazanych opisanych w tabeli powyżej); zalecane są przede wszystkim: woda stołowa, woda przegotowana, słaba herbata
- szczególnie istotne jest wypijanie płynów także w godzinach wieczornych, przed snem (rozcieńczają one mocz)
- ograniczenie stosowania soli kuchennej, mieszanek przyprawowych, zup i sosów typu instant oraz wszelkich produktów z dużą zawartością soli (solone orzeszki, konserwy rybne i mięsne itp.).