Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Skład mikroflory jelitowej może mieć związek z otępieniem

Skład mikroflory jelitowej może mieć bezpośredni związek z ryzykiem otępienia – wynika z japońskich badań przedstawionych na Międzynarodowej Konferencji Amerykańskiego Towarzystwa ds. Udaru Mózgu, która w dniach 6-8 lutego odbywa się w Honolulu.


Fot. iStock.com

Mikroflora układu pokarmowego (inaczej mikrobiota jelitowa) jest obecnie uważana za jeden z organów naszego ciała. W jej skład wchodzą głównie bakterie, ale też grzyby. Łączna masa mikrobioty jelitowej wynosi 1,5-2 kg, a liczba komórek organizmów, które ją tworzą, jest szacowana na 100 bilionów, czyli 10 razy więcej niż komórek ciała człowieka.

W ostatnich latach obserwuje się szybki rozwój badań nad rolą mikroflory jelitowej w organizmie człowieka i nad jej wpływem na nasze zdrowie. Obecnie wiadomo już, że zaburzenia w składzie mikroorganizmów zasiedlających jelita mogą przyczyniać się do rozwoju wielu poważnych schorzeń - nie tylko układu pokarmowego, ale też chorób metabolicznych, jak otyłość i cukrzyca typu 2, alergii i astmy, chorób autoimmunizacyjnych i zapalnych (w tym choroby Leśniowskiego-Crohna), a także zaburzeń neurologicznych czy rozwojowych, jak autyzm.

Naukowcy z japońskiego Narodowego Centrum Geriatrii i Gerontologii przebadali próbki kału pobrane od 128 pacjentów, z których część cierpiała na otępienie. Okazało się, że te, które pochodziły od chorych na otępienie, różniły się pod względem składu mikroflory jelitowej od próbek pobranych od osób bez otępienia.

Analiza ujawniła, że w kale pacjentów z otępieniem było wyższe stężenie takich związków, jak amoniak, indol, skatol i fenol. Są to produkty przemian metabolicznych, które wytwarzają konkretne gatunki bakterii. U osób cierpiących na otępienie stwierdzono też obniżenie liczby bakterii z Bacteroides, będących jednym z głównych składników prawidłowej mikroflory jelit. Zdaniem naukowców sugeruje to, że bakterie te mogą mieć związek z mniejszym ryzykiem otępienia.

Jak skomentował współautor pracy dr Naoki Saji z japońskiego Narodowego Centrum Geriatrii i Gerontologii, chociaż badanie ma charakter obserwacyjny i objęto nim małą grupę pacjentów, zależność między składem mikroflory jelitowej a występowaniem otępienia była silna. Sugeruje to, że oddziaływanie na mikroflorę jelitową mogłoby pomóc w profilaktyce otępienia.

07.02.2019

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta