Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Alergia na gluten czy atopowe zapalenie skóry?

Pytanie nadesłane do redakcji

Witam, chciałabym zapytać o ekspozycję niemowląt na gluten. Wg najnowszych zaleceń u dzieci karmionych piersią wprowadza się 2-3 g kaszy manny w 5. miesiącu i taka ekspozycja trwa dwa miesiące. Tak też zrobiłam u mojej córeczki. Obecnie minął miesiąc ekspozycji i ostatnio zauważyłam pod kolanem i w zgięciu łokcia suchy placek skóry z kilkoma krostkami i zastanawiam się, czy może to być aż tak późno alergia na gluten? Wcześniej nic się nie działo. Czy może to skaza białkowa?

Odpowiedziały

dr hab. med. Dorota Jenerowicz
dr n. med. Adriana Polańska
Katedra i Klinika Dermatologii UM w Poznaniu

Gluten zawarty jest w produktach z pszenicy, jęczmienia i żyta. U dzieci karmionych naturalnie gluten wprowadza się począwszy od 4. do ukończenia 6. miesiąca życia. Przez 2 miesiące zaleca się podawanie dziecku codziennie ok. 2-3 g produktu glutenowego (tj. ok. pół łyżeczki), najlepiej gotowego do spożycia bez gotowania. Stopniowe wprowadzanie glutenu odgrywa istotną rolę w zapobieganiu przede wszystkim rozwoju celiakii, zwanej chorobą trzewną. Jest to schorzenie całkowicie odmienne od atopowego zapalenia skóry i objawia się m.in. przewlekłą biegunką i upośledzonym wchłanianiem pokarmów. Z kolei zmiany skórne w przebiegu choroby trzewnej obserwowane są w odmiennej lokalizacji niż w atopowym zapaleniu skóry. Atopowe zapalenie skóry u najmłodszych dzieci jest związane głównie z alergią na białka mleka krowiego i nazywane jest skazą białkową. Chociaż alergia na gluten w tej chorobie jest również możliwa.

Opisywane objawy mogą odpowiadać atopowemu zapaleniu skóry z uwagi na charakterystyczną lokalizację. Warto bacznie obserwować dziecko i stosować preparaty nawilżająco-natłuszczające na skórę. W przypadku braku poprawy i pojawieniu się nowych zmian skórnych i innych objawów należy zgłosić się do pediatry w celu ustalenia właściwego postępowania.


16.05.2013

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak pojechać do sanatorium?
    Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można skorzystać z sanatorium bez zakwaterowania?
  • Jak długo ważna jest recepta w 2020?
    Pacjent, który otrzymał receptę od lekarza, musi pamiętać, że nie jest ważna bezterminowo. Każda recepta ma ściśle określony czas, w którym można ją zrealizować. Dotyczy to zarówno recepty w formie „papierowej”, jak i tzw. e-recepty.