Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Jak pogodzić karmienie wyłącznie piersią z wprowadzaniem glutenu?

Pytanie nadesłane do redakcji

Witam serdecznie, bardzo zaciekawił mnie artykuł "Nasze dzieci jedzą za często". Zastanowiła mnie jednak pewna kwestia, a mianowicie mowa jest o tym, że dziecko należy karmić wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesięcy, ale gluten wprowadzić w 5.-6. miesiącu. Jak to pogodzić? Pozdrawiam - mama 4,5-miesięcznej Marysi

Odpowiedziała

dr med. Dorota Gieruszczak-Białek
specjalista pediatrii, genetyki klinicznej
Klinika Pediatrii
Warszawski Uniwersytet Medyczny

Szanowna Pani!
Można, a nawet należy pogodzić wyłączne karmienie piersią z wprowadzaniem glutenu. Nie chodzi bowiem o odrębny posiłek zawierający gluten, a jedynie o podawanie niewielkiej jego ilości.

Są dane wskazujące na to, że wprowadzenie do diety dziecka w 5.-6. miesiącu życia, najlepiej podczas karmienia piersią, "małej ilości" glutenu zmniejsza ryzyko wystąpienia celiakii. Przyjęto, że za "małą ilość" uważa się 2-3 g kleiku glutenowego dziennie. Można taki kleik (gotowy do spożycia bez gotowania) wymieszać z odciągniętym pokarmem i łyżeczką podać dziecku.

Piśmiennictwo:

Akobeng a.K., Ramanan A.V., Buchan I., Heller R.F.: Effect of breast feeding on risk of coeliac disease: a systematic review and metaanalysis of observational studies. Arch. Dis. child., 2006; 91: 39-43.

10.06.2013

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta