Zestresowanym studentom w zachowaniu zdrowia psychicznego mogą pomóc włoskie orzechy – twierdzą naukowcy. Szczególnie warto z nich korzystać przed egzaminami.
Fot. pexels.com/ Karolina Grabowska
Nowe badanie przeprowadzone przez zespół z University of South Australia pokazało pozytywny wpływ konsumpcji orzechów włoskich na różne parametry stanu psychicznego, a także ogólnego zdrowia studentów. Wyniki wskazują np. na poprawę stanu mózgu i jelit.
Zdaniem naukowców orzechy mogą m.in. redukować szkodliwe skutki związanego ze studiowaniem stresu.
– W trakcie nauki studenci doświadczają akademickiego stresu, który ma szkodliwy wpływ na ich zdrowie psychiczne. Ma to szczególne znaczenie w okresie egzaminów – mówi jeden z naukowców, Mauritz Herselman.
W badaniu wzięło udział 80 studentów, z których część przez 16 tygodni jadła codziennie porcję włoskich orzechów.
– Odkryliśmy, że osoby, które spożywała ok. pół szklanki orzechów dziennie doświadczyły poprawy subiektywnie odczuwanych parametrów zdrowia psychicznego. W dłuższej perspektywie poprawiały się u nich także markery metaboliczny oraz jakość snu – donoszą badacze.
Studenci z grupy kontrolnej, w czasie poprzedzającym egzaminy skarżyli się na stres i objawy depresji, a u ich kolegów i koleżanek jedzących orzechy takich kłopotów nie było.
Jak zwracają uwagę autorzy eksperymentu, orzechy włoskie zwierają liczne korzystne dla zdrowia substancje, takie jak kwasy omega-3, przeciwutleniacze, melatoninę (tzw. hormon snu), polifenole, kwas foliowy czy witaminę E.
– Światowa Organizacja Zdrowia ostatnio stwierdziła, że 75 proc. zaburzeń psychicznych dotyka osoby przed 24. rokiem życia. Oznacza to, że studenci są szczególnie narażeni na tego typu problemy – zwraca uwagę Herselman.
Badacze podkreślają, że kłopoty psychiczne są częste u studentów i mogą negatywnie wpłynąć na ich wyniki oraz w długiej perspektywie – na zdrowie, także fizyczne.
– Pokazaliśmy, że spożywanie włoskich orzechów w czasie stresogennych okresów może poprawić zdrowie psychiczne oraz ogólne samopoczucie studentów uniwersytetu. Są one zdrową i smaczną przekąską oraz składnikiem wielu różnych potraw. Mogą pomóc w radzeniu sobie z niektórymi negatywnymi skutkami akademickiego stresu – mówi prof. Larisa Bobrovskaya, jedna z głównych autorek pracy opublikowanej w piśmie „Nutrients”.
W dalszych badaniach naukowcy chcieliby sprawdzić działanie orzechów u różnych płci oraz to, czy w opisanym właśnie badaniu nie zadziałał w jakimś stopniu efekt placebo.