Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Zasady interpretacji badań alergicznych z surowicy

Pytanie nadesłane do redakcji

Czy poniższe wyniki badania wskazują na alergię pokarmową? Były to testy z krwi pod kątem alergii pokarmowej; wszystkie alergeny, poza tymi dwoma, uzyskały wynik <0,15 IgE sp. orzech laskowy [kU/l] 0,20 IgE sp. Orzech włoski 0,16.

Odpowiedziała

dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia alergologiczna "Podgórna" w Szczecinie

Oznaczenie miana swoistych przeciwciał IgE w surowicy krwi jest jednym z badań stosowanych w diagnostyce alergii IgE-zależnej.
Stwierdzenie w surowicy krwi swoistych przeciwciał IgE pozwala na rozpoznanie uczulenia na dany alergen (nadmierna produkcja przeciwciał IgE swoistych dla badanego alergenu), nie jest to jednak równoznaczne z rozpoznaniem choroby alergicznej (alergii).
Dopiero weryfikacja wyniku za pomocą prowokacji podejrzanym pokarmem (pojawiają się objawy chorobowe) pozwala na rozpoznanie alergii pokarmowej. U pacjentów z objawami alergii natychmiastowej (IgE-zależnej) próby prowokacyjne z reguły wykonuje się w szpitalu.

W innych typach alergii pokarmowej próby eliminacji "podejrzanego" pokarmu (7-14 dni), a następnie prowokacja nim mogą być przeprowadzane w warunkach domowych.
Konsekwencją rozpoznania alergii związanej z uczuleniem na pokarm jest wdrożenie kilkumiesięcznej diety eliminacyjnej, dlatego interpretacja wyników badań musi być bardzo rozważna, zwłaszcza że badania te obarczone są dużą liczbą wyników fałszywie dodatnich i fałszywie ujemnych.
U 10-15% populacji ogólnej uzyskuje się dodatnie wyniki badania przy braku jakichkolwiek objawów klinicznych.

Wyniki badania sIgE przedstawiane są w jednostkach międzynarodowych (UI/ml) i w klasach. 1 jednostka międzynarodowa odpowiada 2,4 ng przeciwciała. Im wyższa klasa, tym więcej przeciwciał IgE w badanej surowicy i tym większe prawdopodobieństwo uczulenia.

Liczba wyodrębnionych klas zależy od zastosowanej metody laboratoryjnej. W metodzie CAP FEIA wyróżnia się klasy 0?5, w innych metodach klasy 0-4.
Wynik <0,35 UI/ml jest równoznaczny z klasą "0", czyli z brakiem przeciwciał IgE lub bardzo małym ich stężeniem.
Wyniki <0,15 UI/ml dla orzecha laskowego i 0,20 UI/ml dla orzecha włoskiego przy braku objawów klinicznych po zjedzeniu wymienionych orzechów pozwalają na wykluczenie alergii na te pokarmy.

Piśmiennictwo:

Bartuzi Z.: Alergia na pokarmy. Mediton Oficyna Wydawnicza, Łódź 2006: 177?192.
Bernstein I.L. i wsp.: Allergy diagnostic testing an updated practice parameter. Ann. Allergy Asthma Immunol. 2008; 100 (Suppl. 3): 1-148.
Małolepszy J., Kuna P., Kowalski M.L., Chmielewska-Szewczyk D.: Stężenie IgE całkowitego oraz IgE alergenowoswoistych. Standardy w alergologii. Medycyna Praktyczna 2010; 2: 41-45.
Zawadzka-Krajewska A.: Rola diety eliminacyjnej w alergii pokarmowej. Terapia. Pulmonologia/Alergologia 2008; 9: z. 1: 30-34.

21.12.2012
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?