Tłuszcze zwierzęce
Są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, których spożycie powoduje wzrost stężenia cholesterolu we krwi. Przyczyniają się do szybszego „odkładania” tłuszczów w ścianach tętnic, a tym samym do szybszego rozwoju miażdżycy.
Tłuszcze zwierzęce to nie tylko smalec i masło! Są zawarte także w przerośniętym tłuszczem mięsie (zwłaszcza w wieprzowinie i wołowinie), tłustych wędlinach (kiełbasa, boczek, pasztety), konserwach mięsnych, podrobach (wątróbka), jajach, oraz w produktach nabiałowych (tłustym mleku, serach, jogurtach)!
Zapamiętaj
Jeśli zamierzasz spożyć któryś z wyżej wymienionych produktów, warto sięgnąć po wersję „light”, która zawiera ograniczoną ilość tłuszczu.Należy dążyć do eliminacji tłuszczów zwierzęcych z diety i zastąpienia ich tłuszczami pochodzenia roślinnego. Spożycie tłuszczów zwierzęcych nie powinno przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Sól
Sól kuchenna jest źródłem sodu niezbędnego (w odpowiednich ilościach) do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak jego nadmiar powoduje zatrzymanie nadmiernej ilości płynów i w rezultacie prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Zapamiętaj
Dzienne całkowite spożycie soli nie powinno przekraczać 6 gramów (6 gramów to jedna łyżeczka!).Należy przy tym pamiętać, że sól występuje naturalnie w większości produktów żywnościowych. Dodając sól do pokarmów, bardzo łatwo przekroczyć normę! Dlatego zaleca się zaniechanie lub ograniczenie dosalania potraw, zwłaszcza dla osób chorujących na nadciśnienie tętnicze.
Do produktów zawierających największą ilość soli należą:
- ser żółty
- zupy i sosy z puszek oraz w proszku
- produkty wędzone
- wędliny (np. szynka, bekon, kiełbasa, pasztety)
- słone przekąski (chipsy, orzeszki solone)
- produkty konserwowane (w puszkach)
- kostki rosołowe
- wyciągi z mięsa i warzyw
- sosy sojowe
- słone pasty do smarowania kanapek.
Cukier
Stanowi źródło dodatkowych kalorii. Ograniczenie jego spożycia zalecane jest zwłaszcza u osób z nadwagą lub otyłością. Prawidłowa waga sprzyja unormowaniu ciśnienia tętniczego i stężenia triglicerydów we krwi, przez co ogranicza ryzyko miażdżycy.
Zapamiętaj
Słodycze powinno się spożywać nie częściej niż trzy razy w tygodniu.Cukier jako dodatek do napojów powinien być używany nie częściej niż cztery razy dziennie, w ilości pół łyżeczki na porcję napoju.
Pokarmy o dużej zawartości cholesterolu
Zaleca się ograniczenie ilości cholesterolu w diecie do maksymalnie 300 mg dziennie.
Pokarmy bogate w cholesterol to m.in.:
- wątróbka
- jaja
- majonez
- podroby
- tłuste mleko
- śmietana
- masło
- tłuste mięso
- tłuszcz podskórny drobiu.
Zapamiętaj
- Unikaj produktów wędzonych i marynowanych
- Zawsze wybieraj świeże, nie wędzone ryby oraz chude gatunki mięs (kurczak, indyk, chuda wołowina, cielęcina)
- Unikaj piklowanych owoców i warzyw; jadaj je tylko w postaci surówek lub gotowane
- Nie dosalaj
- Unikaj słonych przekąsek, takich jak: paluszki, chipsy, orzeszki solone
- Unikaj wszelkiego rodzaju sosów typu: musztarda, keczup, sos barbecue, sos czosnkowy