×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Jakie składniki pożywienia należy ograniczać?

Tłuszcze zwierzęce

Są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, których spożycie powoduje wzrost stężenia cholesterolu we krwi. Przyczyniają się do szybszego „odkładania” tłuszczów w ścianach tętnic, a tym samym do szybszego rozwoju miażdżycy.

Tłuszcze zwierzęce to nie tylko smalec i masło! Są zawarte także w przerośniętym tłuszczem mięsie (zwłaszcza w wieprzowinie i wołowinie), tłustych wędlinach (kiełbasa, boczek, pasztety), konserwach mięsnych, podrobach (wątróbka), jajach, oraz w produktach nabiałowych (tłustym mleku, serach, jogurtach)!

Zapamiętaj

Jeśli zamierzasz spożyć któryś z wyżej wymienionych produktów, warto sięgnąć po wersję „light”, która zawiera ograniczoną ilość tłuszczu.

Należy dążyć do eliminacji tłuszczów zwierzęcych z diety i zastąpienia ich tłuszczami pochodzenia roślinnego. Spożycie tłuszczów zwierzęcych nie powinno przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Sól

Sól kuchenna jest źródłem sodu niezbędnego (w odpowiednich ilościach) do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak jego nadmiar powoduje zatrzymanie nadmiernej ilości płynów i w rezultacie prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego.

Zapamiętaj

Dzienne całkowite spożycie soli nie powinno przekraczać 6 gramów (6 gramów to jedna łyżeczka!).

Należy przy tym pamiętać, że sól występuje naturalnie w większości produktów żywnościowych. Dodając sól do pokarmów, bardzo łatwo przekroczyć normę! Dlatego zaleca się zaniechanie lub ograniczenie dosalania potraw, zwłaszcza dla osób chorujących na nadciśnienie tętnicze.

Do produktów zawierających największą ilość soli należą:

  • ser żółty
  • zupy i sosy z puszek oraz w proszku
  • produkty wędzone
  • wędliny (np. szynka, bekon, kiełbasa, pasztety)
  • słone przekąski (chipsy, orzeszki solone)
  • produkty konserwowane (w puszkach)
  • kostki rosołowe
  • wyciągi z mięsa i warzyw
  • sosy sojowe
  • słone pasty do smarowania kanapek.

Cukier

Stanowi źródło dodatkowych kalorii. Ograniczenie jego spożycia zalecane jest zwłaszcza u osób z nadwagą lub otyłością. Prawidłowa waga sprzyja unormowaniu ciśnienia tętniczego i stężenia triglicerydów we krwi, przez co ogranicza ryzyko miażdżycy.

Zapamiętaj

Słodycze powinno się spożywać nie częściej niż trzy razy w tygodniu.
Cukier jako dodatek do napojów powinien być używany nie częściej niż cztery razy dziennie, w ilości pół łyżeczki na porcję napoju.

Pokarmy o dużej zawartości cholesterolu

Zaleca się ograniczenie ilości cholesterolu w diecie do maksymalnie 300 mg dziennie.

Pokarmy bogate w cholesterol to m.in.:

  • wątróbka
  • jaja
  • majonez
  • podroby
  • tłuste mleko
  • śmietana
  • masło
  • tłuste mięso
  • tłuszcz podskórny drobiu.


Zapamiętaj

  • Unikaj produktów wędzonych i marynowanych
  • Zawsze wybieraj świeże, nie wędzone ryby oraz chude gatunki mięs (kurczak, indyk, chuda wołowina, cielęcina)
  • Unikaj piklowanych owoców i warzyw; jadaj je tylko w postaci surówek lub gotowane
  • Nie dosalaj
  • Unikaj słonych przekąsek, takich jak: paluszki, chipsy, orzeszki solone
  • Unikaj wszelkiego rodzaju sosów typu: musztarda, keczup, sos barbecue, sos czosnkowy
16.07.2012
Zobacz także
Wybrane treści dla Ciebie
  • Ciężka hipertriglicerydemia
  • Miażdżyca
  • Wysoki poziom cholesterolu - kiedy należy przyjmować leki?
  • Masło czy margaryna - co jest zdrowsze?
  • Astma u palaczy
  • Jakie mogą być konsekwencje niskiego cholesterolu?
  • Lipidy i lipoproteiny
  • Cholesterol HDL – normy
  • Jajko – wartości odżywcze, czy jajko podwyższa cholesterol?
  • Dieta w zespole metabolicznym
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta