×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Przeciwutleniacze i witaminy przeciwutleniające w prewencji chorób układu krążenia

Dr hab. med. Małgorzata Malczewska-Malec, mgr Dominika Wnęk
Przeciwutleniacze i witaminy przeciwutleniające w prewencji chorób układu krążenia
Fot. pixabay.com

Badania przeprowadzone w latach 50. i 60. XX wieku przyczyniły się do sformułowania hipotezy, że czynniki wykazujące działanie przeciwutleniające mogą mieć istotne znaczenie w zapobieganiu chorobom układu krążenia.

Podstawą tego twierdzenia jest obserwacja populacji o mniejszej częstości występowania miażdżycy oraz jej powikłań. Dotyczy to zwłaszcza populacji Basenu Morza Śródziemnego oraz Japonii.

Badanie pod nazwą Seven Countries Study dostarczyło wielu dowodów na to, że najzdrowszym modelem żywienia w Europie jest dieta śródziemnomorska. Udało się też ustalić cechy charakterystyczne takiego sposobu odżywiania.

Za wzorcową dietę śródziemnomorską uznaje się sposób odżywiania mieszkańców Krety w latach 60. XX wieku:

  • duże spożycie warzyw i owoców
  • duże spożycie produktów zbożowych (zwłaszcza z pełnego przemiału)
  • duże spożycie nasion roślin strączkowych
  • duże spożycie oliwy z oliwek
  • średnie spożycie ryb
  • średnie spożycie produktów mlecznych
  • niewielkie spożycie alkoholu (zwłaszcza wina)
  • małe spożycie mięsa, produktów mięsnych i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.

30.09.2011

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak pojechać do sanatorium?
    Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można skorzystać z sanatorium bez zakwaterowania?
  • Jak długo ważna jest recepta w 2020?
    Pacjent, który otrzymał receptę od lekarza, musi pamiętać, że nie jest ważna bezterminowo. Każda recepta ma ściśle określony czas, w którym można ją zrealizować. Dotyczy to zarówno recepty w formie „papierowej”, jak i tzw. e-recepty.