×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Sterole i stanole roślinne

Dr hab. med. Małgorzata Malczewska-Malec, mgr Dominika Wnęk
Sterole i stanole roślinne
Fot. pixabay.com

W ostatnim czasie popularne stały się produkty zawierające w swoim składzie sterole lub stanole roślinne. Te roślinne fitozwiązki mają zdolność obniżania stężenia cholesterolu w surowicy krwi, a zwłaszcza jego miażdżycorodnej frakcji LDL.

Mechanizm obniżania stężenia cholesterolu polega na częściowym hamowaniu absorpcji jelitowej cholesterolu (zobacz: Co to jest cholesterol?). Korzystne fizjologiczne efekty uzyskuje się przy spożyciu od 1–3 g steroli lub stanoli dziennie, przy czym zwiększanie spożycia tych substancji powyżej 3 g nie przynosi już dalej idących, korzystnych efektów terapeutycznych.

Spożywając około 25 g ogólnie dostępnych margaryn, zapewniamy sobie obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL o około 10%.

Pamiętać należy, że spożyciu steroli lub stanoli roślinnych powinno towarzyszyć niskie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, przy jednoczesnym wysokim poborze jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zapamiętaj

Spożywanie steroli lub stanoli roślinnych przez dłuższy okres może przyczyniać się także do obniżenia osoczowego stężenia karotenoidów.
Ten niekorzystny efekt można zniwelować, spożywając według zaleceń 5 porcji owoców obfitujących w prowitaminę A (karoten): owoców cytrusowych oraz ciemnozielonych i żółtych warzyw liściastych.
21.03.2012

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak pojechać do sanatorium?
    Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można skorzystać z sanatorium bez zakwaterowania?
  • Jak długo ważna jest recepta w 2020?
    Pacjent, który otrzymał receptę od lekarza, musi pamiętać, że nie jest ważna bezterminowo. Każda recepta ma ściśle określony czas, w którym można ją zrealizować. Dotyczy to zarówno recepty w formie „papierowej”, jak i tzw. e-recepty.