Na rynku farmaceutycznym pojawiły się preparaty zawierające monakolinę K. Substancja ta powstaje w trakcie fermentacji czerwonego ryżu, zachodzącej przy udziale grzybów Monascus purpureus.

Fot. Pixabay.com
Zmniejszanie stężenia cholesterolu przez preparaty zawierające monakolinę następuje za sprawą tego samego mechanizmu, jaki obserwuje się w przypadku statyn, czyli hamowania aktywności reduktazy hydroksymetyloglutarylokoenzymu A (HMG-CoA) – enzymu regulującego ilość cholesterolu syntetyzowanego w organizmie.
W przeprowadzonym w Chinach badaniu z randomizacją wykazano, że u pacjentów z chorobą wieńcową stosowanie wyciągu z fermentowanego ryżu czerwonego powoduje zmniejszenie częstości występowania ponownych incydentów o 45%.
Dostępne na rynku suplementy czerwonego sfermentowanego ryżu cechuje różna zawartość monakoliny, a więc w różnym stopniu wpływają one na zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Uważa się, że klinicznie istotne zmniejszenie stężenia cholesterolu (do 20%) uzyskuje się w przypadku preparatów dostarczających ok. 2,5–10 mg monakoliny dziennie.
Podkreślić należy, że długoterminowe bezpieczeństwo regularnego przyjmowania tych preparatów nie zostało w pełni udokumentowane. U niektórych osób stosujących te suplementy obserwuje się działania niepożądane podobne do tych, jakie występują podczas przyjmowania statyn. Niestety zdarza się, że pacjenci (a często także dietetycy) nie wiedzą, że monakolina to lowastatyna, która zgodnie z deklaracją producenta umieszczoną w opisie większości preparatów występuje w ilości 10 mg. To z kolei odpowiada dawce dostępnej w lekach na receptę.
W związku z tym niezwykle istotne jest przeprowadzenie dokładnego wywiadu dotyczącego leków przyjmowanych przez pacjenta, gdyż jednoczesne przyjmowanie preparatów z monakoliną i statyn zwiększa ryzyko działań niepożądanych.
Zgodnie z opinią Polskiego Towarzystwa Dietetyki stosowanie suplementów diety na bazie ryżu czerwonego jest dyskusyjne i powinno być ograniczone do pacjentów, u których nie uzyskano pełnej normalizacji stężenia lipidów – pomimo stosowania odpowiedniej diety oraz modyfikacji stylu życia.
Źródło
Wytyczne ESC/EAS dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych w 2016 roku. Grupa Robocza Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC)i Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego (EAS) do spraw leczenia zaburzeń lipidowych. Kardiologia Polska 2016; 74, 11: 1234–1318.Standardy Postępowania Dietetycznego w Kardiologii – Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2016.