Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Monakolina i czerwony sfermentowany ryż – czy są skuteczne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu?

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Na rynku farmaceutycznym pojawiły się preparaty zawierające monakolinę K. Substancja ta powstaje w trakcie fermentacji czerwonego ryżu, zachodzącej przy udziale grzybów Monascus purpureus.

monakolina
Fot. Pixabay.com

Zmniejszanie stężenia cholesterolu przez preparaty zawierające monakolinę następuje za sprawą tego samego mechanizmu, jaki obserwuje się w przypadku statyn, czyli hamowania aktywności reduktazy hydroksymetyloglutarylokoenzymu A (HMG-CoA) – enzymu regulującego ilość cholesterolu syntetyzowanego w organizmie.

W przeprowadzonym w Chinach badaniu z randomizacją wykazano, że u pacjentów z chorobą wieńcową stosowanie wyciągu z fermentowanego ryżu czerwonego powoduje zmniejszenie częstości występowania ponownych incydentów o 45%.

Dostępne na rynku suplementy czerwonego sfermentowanego ryżu cechuje różna zawartość monakoliny, a więc w różnym stopniu wpływają one na zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Uważa się, że klinicznie istotne zmniejszenie stężenia cholesterolu (do 20%) uzyskuje się w przypadku preparatów dostarczających ok. 2,5–10 mg monakoliny dziennie.

Podkreślić należy, że długoterminowe bezpieczeństwo regularnego przyjmowania tych preparatów nie zostało w pełni udokumentowane. U niektórych osób stosujących te suplementy obserwuje się działania niepożądane podobne do tych, jakie występują podczas przyjmowania statyn. Niestety zdarza się, że pacjenci (a często także dietetycy) nie wiedzą, że monakolina to lowastatyna, która zgodnie z deklaracją producenta umieszczoną w opisie większości preparatów występuje w ilości 10 mg. To z kolei odpowiada dawce dostępnej w lekach na receptę.

W związku z tym niezwykle istotne jest przeprowadzenie dokładnego wywiadu dotyczącego leków przyjmowanych przez pacjenta, gdyż jednoczesne przyjmowanie preparatów z monakoliną i statyn zwiększa ryzyko działań niepożądanych.

Zgodnie z opinią Polskiego Towarzystwa Dietetyki stosowanie suplementów diety na bazie ryżu czerwonego jest dyskusyjne i powinno być ograniczone do pacjentów, u których nie uzyskano pełnej normalizacji stężenia lipidów – pomimo stosowania odpowiedniej diety oraz modyfikacji stylu życia.

Źródło

Wytyczne ESC/EAS dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych w 2016 roku. Grupa Robocza Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC)i Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego (EAS) do spraw leczenia zaburzeń lipidowych. Kardiologia Polska 2016; 74, 11: 1234–1318.
Standardy Postępowania Dietetycznego w Kardiologii – Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2016.
Data utworzenia: 14.02.2017
Monakolina i czerwony sfermentowany ryż – czy są skuteczne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu?Oceń:
(5.00/5 z 1 ocen)
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?