×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Monakolina i czerwony sfermentowany ryż – czy są skuteczne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu?

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Na rynku farmaceutycznym pojawiły się preparaty zawierające monakolinę K. Substancja ta powstaje w trakcie fermentacji czerwonego ryżu, zachodzącej przy udziale grzybów Monascus purpureus.

monakolina
Fot. Pixabay.com

Zmniejszanie stężenia cholesterolu przez preparaty zawierające monakolinę następuje za sprawą tego samego mechanizmu, jaki obserwuje się w przypadku statyn, czyli hamowania aktywności reduktazy hydroksymetyloglutarylokoenzymu A (HMG-CoA) – enzymu regulującego ilość cholesterolu syntetyzowanego w organizmie.

W przeprowadzonym w Chinach badaniu z randomizacją wykazano, że u pacjentów z chorobą wieńcową stosowanie wyciągu z fermentowanego ryżu czerwonego powoduje zmniejszenie częstości występowania ponownych incydentów o 45%.

Dostępne na rynku suplementy czerwonego sfermentowanego ryżu cechuje różna zawartość monakoliny, a więc w różnym stopniu wpływają one na zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Uważa się, że klinicznie istotne zmniejszenie stężenia cholesterolu (do 20%) uzyskuje się w przypadku preparatów dostarczających ok. 2,5–10 mg monakoliny dziennie.

Podkreślić należy, że długoterminowe bezpieczeństwo regularnego przyjmowania tych preparatów nie zostało w pełni udokumentowane. U niektórych osób stosujących te suplementy obserwuje się działania niepożądane podobne do tych, jakie występują podczas przyjmowania statyn. Niestety zdarza się, że pacjenci (a często także dietetycy) nie wiedzą, że monakolina to lowastatyna, która zgodnie z deklaracją producenta umieszczoną w opisie większości preparatów występuje w ilości 10 mg. To z kolei odpowiada dawce dostępnej w lekach na receptę.

W związku z tym niezwykle istotne jest przeprowadzenie dokładnego wywiadu dotyczącego leków przyjmowanych przez pacjenta, gdyż jednoczesne przyjmowanie preparatów z monakoliną i statyn zwiększa ryzyko działań niepożądanych.

Zgodnie z opinią Polskiego Towarzystwa Dietetyki stosowanie suplementów diety na bazie ryżu czerwonego jest dyskusyjne i powinno być ograniczone do pacjentów, u których nie uzyskano pełnej normalizacji stężenia lipidów – pomimo stosowania odpowiedniej diety oraz modyfikacji stylu życia.

Źródło

Wytyczne ESC/EAS dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych w 2016 roku. Grupa Robocza Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC)i Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego (EAS) do spraw leczenia zaburzeń lipidowych. Kardiologia Polska 2016; 74, 11: 1234–1318.
Standardy Postępowania Dietetycznego w Kardiologii – Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2016.
14.02.2017

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Wyjątkowe sytuacje. Towarzyszenie osobie chorej na COVID-19
    Czy szpital może odmówić zgody na towarzyszenie hospitalizowanemu dziecku? Jak uzyskać zgodę na towarzyszenie osobie, która umiera w szpitalu z powodu COVID-19?
    Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.
  • Wyjątkowe sytuacje. Kiedy chorujesz na COVID-19
    Czy chory na COVID-19 może wyjść ze szpitala na własne żądanie? Jak zapewnić sobie prawo do niezastosowania intubacji. Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.