Cholera jest ostrą, bardzo groźną chorobą zakaźną przewodu pokarmowego wywołaną przez Gram-ujemną bakterię Vibrio cholerae (przecinkowiec cholery). Należy do chorób zakaźnych szczególnie niebezpiecznych dla podróżujących, gdyż nieleczona może w ciągu zaledwie kilkunastu godzin doprowadzić do śmierci.
Do zakażenia dochodzi zwykle przez spożycie zanieczyszczonej, nieprzegotowanej wody lub żywności, np. owoców morza. Rzadziej źródłem zakażenia jest bezpośredni kontakt z chorym.
Cholera stanowi ogólnoświatowy problem. Rocznie zgłaszanych jest 3-5 milionów zachorowań oraz 100 000-120 000 zgonów (dane niedoszacowane). Za cholerę odpowiedzialne są obecnie dwa serotypy przecinkowca (O1 i O139) wytwarzające toksynę. Cały czas trwa VII pandemia cholery, która rozpoczęła się w 1961 roku, i jest wywołana przez serotyp O1, biotyp El Tor. Dwie największe epidemie ostatnio miały miejsce w Zimbabwe (2009 rok, 98 000 zachorowań) i na Haiti (2010 rok, 209 000 zachorowań, 4000 zgonów). Cholera występuje endemicznie w Indiach (zwłaszcza w delcie Gangesu i Brahmaputry) oraz Pakistanie.
