×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Kakao dobre dla serca

DW
BJN

Wyniki badania opublikowanego we wrześniu w czasopiśmie "British Journal of Nutrition" (BJN) wskazują, że spożycie flawanoli znajdujących sie w kakao poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zmniejsza obciążenie serca, które obserwuje sie wraz ze starzeniem.

cocoa

Fot. Skitter Photo / stoscksnap.io

Wraz z upływem lat naczynia krwionośne stają się mniej elastyczne i mniej zdolne do rozszerzania, które jest niezbędne do zapewnienia prawidłowego przepływu krwi. Ponadto z wiekiem zwiększa się ryzyko rozwoju nadciśnienia, które wraz ze zwiększającą się sztywnością tętnic i zaburzeniami czynnościowymi naczyń krwionośnych mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Profesor Malte Kelm (University Hospital Düsseldorf), osoba prowadząca program FLAVIOLA, twierdzi, że niezwykle istotne jest zrozumienie pozytywnego wpływu diety i żywności zawierającej flawanole na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, zwłaszcza że populacja świata się starzeje, a częstość występowania takich chorób, jak zawał serca czy udar mózgu, stale się zwiększa. Flawanole to substancje bioaktywne naturalnie występujące w nasionach kakaowca. Badania wskazują, że ich spożycie wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, aczkolwiek większość tych substancji jest niszczona podczas normalnej obróbki żywności. We wcześniejszych badaniach wykazano, że spożycie flawanoli z kakao poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie tętnicze, ale w większości badania te skupiały się na osobach z grupy ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, czyli osób palących, chorych na nadciśnienie tętnicze lub chorobę wieńcową.

Badanie FLAVIOLA, wraz z powiązanym z nim badaniem opublikowanym w czasopiśmie Age, to pierwsze badanie poświęcone wpływowi spożycia flawanoli z kakao u zdrowych, osób z grupy małego ryzyka sercowo-naczyniowego.

Badanie przeprowadzono u 100 zdrowych kobiet i mężczyzn w wieku 35–60 lat. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do jednej z dwóch grup: jedna spożywała napój zawierający flawanole (450 mg), druga zaś napój niezawierający flawanoli. Napoje przyjmowano 2 razy dziennie przez 4 tygodnie. W badanych grupach oceniono takie parametry, jak rozszerzalność i sztywność naczyń krwionośnych, ciśnienie tętnicze i stężenie cholesterolu.

Okazało się, że spożycie flawanoli znacznie poprawia parametry układu sercowo-naczyniowego. W celu oszacowania ryzyka sercowo-naczyniowego posłużono się skalą Framinghan. Okazało się, że flawanole zawarte w kakao zmniejszają 10-letnie ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego o 22%, a 10-letnie ryzyko zachorowania na zawał serca o 31%.

Wyniki badań opublikowane w BJN i poparte ustaleniami w Age wskazują, że flawanole są skuteczne w zapobieganiu zmianom w naczyniach krwionośnych związanych z wiekiem, co wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego u zdrowych osób. Wyniki te należy jednak interpretować z ostrożnością, gdyż czas trwania interwencji był krótki, a badania przeprowadzono na stosunkowo niewielkiej grupie osób.

Jak mówi profesor Kelm, inne długoterminowe badanie jest już w toku. W 5-letnim badaniu Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS) bierze udział 18 000 osób i jest to obecnie największe badanie interwencyjne oceniające skuteczność długoterminowego wpływu diety z flawanolami z kakao na ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Piśmiennictwo:

Sansone R., Rodriguez-Mateos A., Heuel J. i wsp.: Cocoa flavanol intake improves endothelial function and Framingham Risk Score in healthy men and women: a randomised, controlled, double-masked trial: the Flaviola Health Study. Br. J. Nutr., opublikowane on line 9.09.2015
23.09.2015

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak pojechać do sanatorium?
    Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można skorzystać z sanatorium bez zakwaterowania?
  • Jak długo ważna jest recepta w 2020?
    Pacjent, który otrzymał receptę od lekarza, musi pamiętać, że nie jest ważna bezterminowo. Każda recepta ma ściśle określony czas, w którym można ją zrealizować. Dotyczy to zarówno recepty w formie „papierowej”, jak i tzw. e-recepty.