×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Usuń sól z jadłospisu!
Światowy Tydzień Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ

Nadmiar soli w diecie podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca i chorób sercowo-naczyniowych – przypomina Instytut Żywności i Żywienia oraz organizatorzy kampanii World Action on Salt and Health (WASH) w ramach obchodzonego w dniach 4–10 marca 2019 roku Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli.

Obecnie średnie spożycie soli na świecie szacuje się w granicach 8–15 g/dzień. W wielu krajach 80% spożytej soli pochodzi z przetworzonych produktów, takich jak: pieczywo, płatki śniadaniowe czy gotowe dania i przekąski, a także z potraw podawanych w restauracjach, stołówkach, kawiarniach czy innych lokalach gastronomicznych.

Jak oceniają organizatorzy kampanii, dotychczas w żadnym kraju nie osiągnięto rekomendowanej przez WHO zawartości soli w diecie, która wynosi poniżej 5 g/dzień. Przewiduje się również, że w żadnym kraju nie uda się zredukować o 30% spożycia soli do 2025 roku.

– „Choć spożycie soli w Polsce nadal przekracza rekomendowane wartości (średnio wynosi ok. 10 g/dzień), to jednak w ciągu ostatnich 20 lat obniżyło się o około 5 g. Ta pozytywna zmiana jest wynikiem licznych działań edukacyjnych prowadzonych również przez Instytut Żywności i Żywienia – m.in. w 2009 roku po raz pierwszy w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej wprowadziliśmy symbol przekreślonej solniczki, podkreślając szkodliwość spożywania nadmiernej ilości soli. Dodatkowo organizujemy spotkania z przedstawicielami przemysłu, aby znaleźć wspólne rozwiązania zmierzające do obniżenia ilości soli w produktach spożywczych”. – mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

Jak można ograniczyć spożycie soli?

5 kroków do 5 g soli dziennie:

  1. Stopniowo zmniejszaj ilość soli dodawanej podczas gotowania (do takich zmian powinny się przyzwyczaić kubeczki smakowe).
  2. Do wzmacniania smaku potraw używaj zamiast soli: świeżych i suszonych ziół, przypraw, soku z cytryny, czosnku oraz świeżych papryczek chilli.
  3. Warzywa konserwowe odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą (zalewa często zawiera znaczne ilości soli).
  4. Czytaj etykiety w celu wybrania produktu o jak najmniejszej zawartości soli.
  5. Nie stawiaj solniczki na stole, aby utrudnić dosalanie gotowych potraw.

05.03.2019
Zobacz także
  • Sól – która najlepsza?
  • Polacy spożywają mniej soli, ale nadal zbyt dużo
  • "Dużo warzyw i owoców, mniej mięsa, soli i cukru"
  • Uważaj na sól!
  • Polacy jedzą ponad 2 razy więcej soli niż powinni
  • Ograniczając spożycie soli zmniejszamy ryzyko zachorowania na raka żołądka
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta