×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Jedzenie orzechów przez ciężarne rozwija mózg dziecka

Dzieci, których matki spożywały większą ilość orzechów w pierwszych trzech miesiącach ciąży, wykazują wyższy poziom funkcji poznawczych – odkryli hiszpańscy naukowcy.


fot. pixabay

Istnieją naukowe dowody na pozytywny związek między spożywaniem orzechów a utrzymaniem lub polepszeniem funkcji poznawczych u osób starszych, jednak efekt ten był mniej zbadany w przypadku rozwoju neurologicznego dzieci i żadne badania nie analizowały potencjalnego długotrwałego związku ze spożywaniem orzechów w czasie ciąży.

Teraz naukowcy z Uniwersytetu Pompeu Fabra w Hiszpanii przyjrzeli się, jak spożywanie orzechów przez ciężarne może w przyszłości wpłynąć na funkcjonowanie poznawcze ich dzieci.

Badacze spytali ponad 2,2 tys. matek o ich nawyki żywieniowe w trakcie ciąży, a dzieci poddano standardowym testom oceniającym funkcje poznawcze po 1,5 roku, 5 i 8 latach.

Wyniki badania wykazały, że dzieci, których matki jadły więcej orzechów, wykazywały lepsze funkcjonowanie zdolności poznawczych, takich jak pamięć i uwaga. Jak się okazało, spożywanie około trzech porcji po ok. 30 g tygodniowo wszystkich rodzajów orzechów wiązało się z lepiej rozwiniętymi funkcjami poznawczymi u dzieci. Badacze brali pod uwagę orzechy włoskie i laskowe, migdały oraz orzeszki ziemne i piniowe.

Powiązanie wykazano jednak tylko w przypadku matek, które spożywały orzechy w pierwszych 12 tygodniach ciąży. Jedzenie tego produktu w późniejszym okresie ciąży nie wykazało silnej zależności pomiędzy dietą matki a rozwojem mózgu nienarodzonego dziecka.

Naukowcy uważają, że orzechy dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych, które są kluczowe dla rozwoju mózgu, takich jak omega-3 i omega-6, które gromadzą się w mózgu rozwijającego się płodu. Dodatkowo, jak uważają naukowcy, korzystne efekty jedzenia orzechów mogą wynikać z faktu, że dostarczają one też dużej porcji kwasu foliowego, który zapobiega wadom wrodzonym.

Badacze zaznaczają, że nie potrafią jeszcze odpowiedzieć na pytanie dlaczego związek pomiędzy jedzeniem orzechów podczas w ciąży a lepszym rozwojem umysłowym dziecka ujawnia się tylko w odniesieniu do I trymestru ciąży. Według nich, jednym z powodów może być zmieniający się w trakcie trwania ciąży rytm rozwoju płodu – pojawiają się w nim etapy, w których rozwój jest szczególnie wrażliwy na dietę matki.

Wyniki badań opublikowano na łamach „European Journal of Epidemiology”.

02.07.2021
Zobacz także
  • Czy orzechy nerkowca są zdrowe?
  • Czy orzechy ziemne są zdrowe?
  • Orzechy
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta