Czy wszystko jedno jaką część indyka wykorzystam do przepisu?
Fot. pixabay.com
Nie, każdy element z indyka ma nieco inne przeznaczenie kulinarne. Mięso z piersi indyka – jasne, ubogie w tłuszcz, bogate w łatwo przyswajalne białko, można wykorzystać do pieczenia i smażenia. Ale uwaga: wymaga krótkiej obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. Mięso z piersi indyka nie nadaje się do potraw, w których obróbka termiczna trwa dłużej, np. zup, duszenia.
Mięso z udźca ma znacznie ciemniejszą barwę, bardziej wyrazisty smak. Doskonale nadaje się do pieczenia oraz duszenia. Skrzydła z indyka są idealne jako mięsna baza do zup.
Czy mięso z indyka zawiera jakieś cenne składniki mineralne?
Oczywiście, że tak! Zawiera ważne mikroelementy, fosfor, regulujący gospodarke wodną, potas, odpowiedzialny za sprawność kośćca, uwalnianie enrgii i wchłanianie składników odżywczych, magnez wspomagający dotlenianie komórek, żelazo oraz cynk, który wspiera układ immunologiczny.
Mięso indycze zawiera również znaczne ilości witamin z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę.
Warto wiedzieć, że ciemne mięso z uda zawiera więcej żelaza i cynku niż jasne mięso z piersi, ale ma też nieco wyższą wartość kaloryczną.
Czy mięso z indyka jest dietetyczne?
Trudno o bardziej dietetyczne mięso. Kotlet z piersi indyka ważący 150 g to tylko 126 kcal! Mięso indycze cechuje delikatna struktura, równomiernie przesycona tkanką tłuszczową. Niewielka ilość tłuszczu zawarta w mięsie indyczym jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna.
Jaka jest zawartość kolagenu w mięsie indyczym?
Mięso indycze charakteryzuje się niską zawartością kolagenu - idealne w diecie podczas intensywnego wysiłku fizycznego oraz w czasie rekonwalescencji. Zalecane przy alergiach pokarmowych oraz przy dietach odchudzających.
Czy mięso z indyka poprawia humor?
W łagodzeniu złych nastrojów, także tych na granicy depresji, może pomóc jedzenie mięsa z indyka, szczególnie jego ciemniejszych części. To dlatego, że znajduje się w nim L-tryptofan, aminokwas działający korzystnie na nastrój. Zwiększa on wytwarzanie melatoniny oraz serotoniny.
Likwiduje problemy ze snem oraz przyspiesza regenerację organizmu. L-tryptofan ma również właściwości uspokajające. Warto wiedzieć, że nie zaleca się łączenia mleka z indykiem – w mleku również znajduje się L-tryptofan i takie połączenie może być zbyt dużym obciążeniem dla Twojego organizmu.
Zdrowe przepisy na potrawy z indyka
- Makaron zapiekany z indykiem i brokułami
- Potrawka z indyka
- Kotleciki z piersi indyczej
- Pierś z indyka w jogurtowej marynacie
- Sałatka z indykiem
- Indyk duszony w warzywach (przepis bezglutenowy)
Przeczytaj także poradę dietetyka: Jak zdrowo przyrządzić indyka?