Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Przepisy na potrawy z indyka

Czy wszystko jedno jaką część indyka wykorzystam do przepisu?


Fot. pixabay.com

Nie, każdy element z indyka ma nieco inne przeznaczenie kulinarne. Mięso z piersi indyka – jasne, ubogie w tłuszcz, bogate w łatwo przyswajalne białko, można wykorzystać do pieczenia i smażenia. Ale uwaga: wymaga krótkiej obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. Mięso z piersi indyka nie nadaje się do potraw, w których obróbka termiczna trwa dłużej, np. zup, duszenia.

Mięso z udźca ma znacznie ciemniejszą barwę, bardziej wyrazisty smak. Doskonale nadaje się do pieczenia oraz duszenia. Skrzydła z indyka są idealne jako mięsna baza do zup.

Czy mięso z indyka zawiera jakieś cenne składniki mineralne?

Oczywiście, że tak! Zawiera ważne mikroelementy, fosfor, regulujący gospodarke wodną, potas, odpowiedzialny za sprawność kośćca, uwalnianie enrgii i wchłanianie składników odżywczych, magnez wspomagający dotlenianie komórek, żelazo oraz cynk, który wspiera układ immunologiczny.

Mięso indycze zawiera również znaczne ilości witamin z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę.

Warto wiedzieć, że ciemne mięso z uda zawiera więcej żelaza i cynku niż jasne mięso z  piersi, ale ma też nieco wyższą wartość kaloryczną.

Czy mięso z indyka jest dietetyczne?

Trudno o bardziej dietetyczne mięso. Kotlet z  piersi indyka ważący 150 g to tylko 126 kcal! Mięso indycze cechuje delikatna struktura, równomiernie przesycona tkanką tłuszczową. Niewielka ilość tłuszczu zawarta w mięsie indyczym jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna.

Jaka jest zawartość kolagenu w mięsie indyczym?

Mięso indycze charakteryzuje się niską zawartością kolagenu - idealne w diecie podczas intensywnego wysiłku fizycznego oraz w czasie rekonwalescencji. Zalecane przy alergiach pokarmowych oraz przy dietach odchudzających.

Czy mięso z indyka poprawia humor?

W łagodzeniu złych nastrojów, także tych na granicy depresji, może pomóc jedzenie mięsa z indyka, szczególnie jego ciemniejszych części. To dlatego, że znajduje się w nim L-tryptofan, aminokwas działający korzystnie na nastrój. Zwiększa on wytwarzanie melatoniny oraz serotoniny.

Likwiduje problemy ze snem oraz przyspiesza regenerację organizmu. L-tryptofan ma również właściwości uspokajające. Warto wiedzieć, że nie zaleca się łączenia mleka z indykiem – w mleku również znajduje się L-tryptofan i takie połączenie może być zbyt dużym obciążeniem dla Twojego organizmu.

Zdrowe przepisy na potrawy z indyka

Przeczytaj także poradę dietetyka: Jak zdrowo przyrządzić indyka?

24.07.2014

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?