×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Witamina B1 (tiamina)

mgr inż. Beata Przygoda
Samodzielna Pracownia Wartości Odżywczych Żywności Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Do głównych grup produktów dostarczających tiaminę w codziennej diecie zalicza się: mięso i jego przetwory, produkty zbożowe oraz warzywa.


Fot. pixabay.com

Biologicznie aktywną formą tiaminy (witaminy B1) jest dwufosforan tiaminy (karboksylaza), który jako składnik tkankowych układów enzymatycznych uczestniczy w:

  • reakcjach metabolicznych
  • procesach enzymatycznych
  • w przemianach tłuszczu
  • jest koenzymem enzymów biorących udział w przemianie węglowodanów
  • wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego
  • współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • wspomaga proces wzrostu organizmu.

Niedobory witaminy B1 mogą powodować zmiany czynnościowe i morfologiczne układu nerwowego. Przy długotrwałym niedoborze tiaminy w organizmie może się rozwinąć choroba beri-beri. Wyczerpanie i brak apetytu, a także zmiany w układach nerwowym i sercowo-naczyniowym świadczą o wczesnych objawach niedoboru tej witaminy.

Nie zaobserwowano objawów związanych z nadmiernym spożyciem witaminy B1, jednakże długotrwałe spożycie zbyt dużych dawek może powodować np. zawroty głowy, drżenie mięśni, arytmię serca czy reakcje alergiczne.

Zapotrzebowanie na tiaminę jest proporcjonalne do zapotrzebowania energetycznego, a konkretnie do ilości spożywanych węglowodanów. Wzrasta ono również u ludzi palących papierosy, nadużywających alkoholu, pijących w dużych ilościach kawę i herbatę, będących po zabiegach chirurgicznych oraz znajdujących się w sytuacjach stresowych.

Tiamina występuje w znacznych ilościach w produktach zbożowych i suchych nasionach roślin strączkowych. Znaczące ilości tej witaminy znajdują się w chudym mięsie wieprzowym (0,989 mg w 100 g schabu, 0,721 mg w 100 g szynki surowej).

Do głównych grup produktów dostarczających tiaminę w codziennej diecie zalicza się: mięso i jego przetwory, produkty zbożowe oraz warzywa.

Zawartość witaminy B1 w 100 g wybranych produktów spożywczych
wieprzowina 0,402–0,989 mg
wołowina 0,064–117 mg
mięso kurczaka 0,080–0,090 mg
mięso indycze 0,036–0,078 mg
kasza manna 0,113 mg
pieczywo żytnie 0,092–0,192 mg
pieczywo pszenne 0,077–0,254 mg
kalafior 0,110 mg
papryka czerwona 0,040 mg
por 0,112 mg
banan 0,040 mg
mandarynki 0,105 mg
śliwki 0,059 mg
orzechy arachidowe 0,660 mg
orzechy pistacjowe 0,820 mg
29.05.2012
Zobacz także
  • Witaminy
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta