Ani drożdże, ani płatki drożdżowe nie zawierają aktywnych form witaminy B12, o ile nie zostanie ona do nich dodana w procesie wzbogacenia żywności. Na rynkach krajów anglosaskich takie płatki drożdżowe są dostępne jako produkty przeznaczone dla wegan i wegetarian.
Fot. istockphoto.com
To, czy mogą one być wystarczającym źródłem witaminy B12, zależy od zawartości witaminy w konkretnym produkcie (na co ma wpływ np. stopnień wzbogacenia konkretnego produktu witaminą B12), częstotliwości jego spożycia przez daną osobę oraz ilości tej witaminy pochodzącej z innych źródeł w diecie. Warto mieć na uwadze to, że w związku z niewielką liczbą opracowań na temat diet wegetariańskich autorstwa polskich ekspertów pacjenci mogą sięgać do publikacji powstałych z myślą o wegetarianach w USA lub Wielkiej Brytanii, których nie wszystkie aspekty można przenosić bezpośrednio na nasze warunki.